О смислу бола и патње у новом броју Бесребреника

Благословом Његовог Преосвештенства епископа ваљевског Господина Исихија изашао је недавно из штампе нови број часописа "Бесребреник", који издаје храм Св. Козме и Дамјана при Општој болници у Ваљеву. Часопис обједињује православну веру и модерну медицину, приказујући заједнички труд болнице и Цркве у лечењу и помоћи. Тема овог броја је велика и потребна: смисао бола и патње.

Новембар 16, 2022 - 15:26
Новембар 16, 2022 - 17:04
 0  530
О смислу бола и патње у новом броју Бесребреника

Јереј  Душан Ђаковић пише о парадоксу хришћанског загрљаја бола. Његово теолошко осмишљавање бола почива на вери у Васкрслог Христа – Исцелитеља и Спаситеља. „Као потпуни човек, Бог Логос проживљава и прихвата бол“, он пише и закључује да смо кроз Христов бол спасени као боголика и целовита бића. Протонамесник Немања Мрђеновић пише о служби свештеника у болници, износећи како историјске занимљивости о сродности ове две службе, тако и савремена истраживања о потреби свештеника у болници. Доктор Раде Седларевић анализира бол из медицинске перспективе, његово порекло, последице, могућности лечења. Др Ивица Живковић нам приближава хришћански смисао бола и патње, истичући поверење у Бога и Његов Промисао. Др Александра Милутиновић, шеф Одсека онкологије са палијативном негом и дневном болницом открива свакодневне животне борбе медицинског особља, као и њихове мотиве за племенит и тежак позив. Др Иван Поповић истиче да добар лекар мора да буде добар човек, а протонамесник Драган Поповић пише о еутаназији и болу. Др Владимир Кривошејев нам приближава чињенице о епидемији тифуса 1915. и о многобројним жртвама лекарима, медицинском особљу Ваљева у Првом светском рату који су положили животе лечећи и српске и аустроугарске војнике. Теолог Марко Радаковић дотакао се модерне "идеологије среће" и проблема прихватања и суочавања са болести. 

И ово није све, у часопису је још мноштво занимљивих чланакâ. Сматрам да својом темом и садржином „Бесребреник“ заслужује пажњу читалаштва. О  болу је потребно и неопходно далеко више и чешће да говоримо, тиме да осмишљавамо патњу и усмеравамо оне који се с њом сусрећу, да бисмо сви били утешени у Васкрслом Христу.

Линк о предавању на тему болести овде

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!