Са страхом Божијим, вером и љубављу, приступите!

Јул 26, 2022 - 09:41
 0  329
Са страхом Божијим, вером и љубављу, приступите!

Данашња света литургија била је посебна. И свака наредна биће посебна на свој начин, јер је свака литургија сусрет православних хришћана са својим Творцем. Црква је жив организам, благословена Богочовечанска саборност, света и светла вечна невеста Христова.

По ко зна који пут сетих се речи вољеног старца Стефана, игумана светофрушкогорске Великореметске обитељи, који нам је једном приликом након службе рекао:

"Браћо и сестре, долазите на свету литургију. У њој се сједињујемо са Живим и јединим Богом! Ако се и не причестите Његовим телом и крвљу, као благослов добићете нафору, ако и не узмете нафору из неког разлога-чућете прелепо појање дивних хорова који поју у славу Божију. Ако и то не чујете, чућете проповед ваших пастира који вам дају помоћ у виду поуке која вам је баш у том трену потребна. Господ има много начина да нас преобрази, утеши и призове када смо на светој литургији. Свако ће добити потребно и нико неће отићи празан и несрећан."

А на данашњој светој литургији, док смо чекали свештеника да позове да приступимо светом причешћу, на стасидији испред мене и моје жене стајала је девојчица Валентина, која има око четири године. Забављала се као и увек, радосно чаврљајући у својој безазленој игри, повремено загрливши тату и маму и делећи свој предивни дечији осмејак свима који би погледали у њу. У једном трену свештеник износи путир и позива: "Са страхом Божијим, вером и љубављу, приступите!" А она, окренута леђима ка иконостасу, држећи се за наслон стасидије, онако сићушна ужурбано силазећи, гласно узвикну, како би је сачекао:

"Еееј! Ево мее! Стижееем!
???? И похита ка свештенику.

Ми се насмејасмо њеној милоти и дечијој безазлености. Гледам је и мислим, Боже драги колико бих волео да ти се овако и оволико обрадујем. Знамо ми старији да нас Господ воли, али смо свесни својих сагрешења и често оно што нам и Господ прашта сами себи због своје гордости не опраштамо. Зато и приступамо само са страхом. Фали нам те вере и љубави на коју нас свештеник позива. А ево дете, чисто, хита да се сретне са Господом. То је истинска радост и то је пример свима нама.

Од свег срца, желим и вама и себи такав сусрет и такву радост, какву је данас имала наша малена сестрица Валентина.

„У онај час приступише ученици Исусу говорећи: Ко је, дакле, највећи у Царству небескоме? И дозва Исус дете и постави га међу њих и рече: Заиста вам кажем, ако се не обратите и не будете као деца, нећете ући у Царство небеско. Који се, дакле, понизи као дете ово, онај је највећи у Царству небеском“ (Мт. 18, 1–4)


????✏️Горан Маринић

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!