Пасхални канон

Јул 13, 2020 - 16:34
Јул 13, 2020 - 16:35
 0  230
Пасхални канон

 Ђакон: Благослови владико

 Нека је благословен свагда, сада и увек и у све векове.

 Појци: Амин.

 Свештеник пева тропар на глас 5:

 Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт сатре и онима у гробовима живот дарова. (трипут)

 Затим појци певају трипут: Христос Васкрсе.

 Тада свештеник говори уобичајене стихове:

 Стих 1. Нека Бог устане и растуре се непријатељи његови, и да побегну од његова лица они који га мрзе.

 Појци: Христос васкрсе:

 Стих 2. Као што исчезава дим нек исчезну, као што се восак топи од огња.

 Појци: Христос Васкрсе.

Стих 3. Тако да погибнут грешници од лица Божија, а праведници да се обрадују.

 Појци: Христос Васкрсе.

 Стих 4. Овог дана, који Господ створи, обрадујмо се и развеселимо се.

Појци: Христос Васкрсе.

 Слава Оцу и Сину и Светоме Духу.

 Појци: Христос Васкрсе.

 И сада и увек и у све векове. Амин.

 Појци: Христос Васкрсе.

 Свештеник: Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт сатре.

 Појци: И онима у гробовима живот дарова.

 (док се певају…)

 Пасхални канон, глас 1.

 Песма 1.

 Ирмос: Дан васкрсења је Пасха, Господњa Пасха; просветимо се, народе, јер Христов Бог преведе из смрти у живот и са земље на небо нас који певамо победничку песму.

 Припев: Христос васкрсе.

 Очистимо осећања па ћемо видети Хриса који блиста неприступачном светлошћу васкрсења, и говори: радујте се, да јасно чујемо певајући победничку песму.

 Припев: Христос васкрсе.

 Небеса да се достојно веселе, а земља да се радује и сав свет, видљив и невидљив, да празнује, јер Христос устаде – вечна радост.

 Песма 3.

 Ирмос: Приђите да пијем ново пиће, које не тече на чудан начин из јалове стене, него га извор бесмртности, Христос, излио из гроба; у њему се утврћујемо.

 Припев: Христос васкрсе.

 Сада је све испуњено светлошћу, небо земља и подземље. Зато цела творевина нека светкује Христово васкрсење; у њему се утвдћујемо.

 Припев: Христос васкрсе.

 Христе, јуче сам с тобом сахрањен, данас устајем с тобом који си васкрсао. Јуче сам тобом распет, ти ме, Спаситељу, прослави у свом царству

 Песма 4.

 Ирмос: Нека богонадахнути Авакум стане са нама на божанској стрaжи и покаже светлосног анђела који јасно говори: данас је спасење свету, јер Христос васкрсе као свемоћан.

 Припев: Христос васкрсе.

 Христос је отворио девичанску утробу и јавио се као човек. He као човек је био назван јагњетом, јер је био непорочан и неокаљан; као истинити и савршени Бог би назван нашом Пасхом.

 Припев: Христос васкрсе.

 Као једногодишње јагње, за нас благословени венац, Христос, драговољно би заклан за све, Пасха која очишћава, и опет нам из гроба засија дивно сунце правде.

 Припев: Христос васкрсе.

 Божански предак Давид скакао је играјући пред Ковчегом завета, а ми, свети народ Божији, гледајући како се остварила праслика, радујмо се божански, јер Христос као свемоћан васкрсе.

 Песма 5.

 Ирмос: Устанимо рано ујутро, па ћемо уме­сто мириса принети химну Господу, и видећемо Христа, сунце правде, која свима живот даје.

 Припев: Христос васкрсе.

 Спутани адским оковима, гледајући твоје неизмерно милосрђе, веселим корацима иђаху ка светлости, Христе, славећи вечну Пасху.

 Припев: Христос васкрсе.

 Носећи свеће приступимо као женику Христу, која излази из гроба, и прославимо у празничном расположењу спасоносну Божију Пасху.

 Песма 6.

 Ирмос: Сишао си у подземље и поломио вечне мандале који су држали спутане, Христе, и васкрсао си из гроба трећега дана као Јона из морске немани.

 Припев: Христос васкрсе.

 Када си васкрсао из гроба сачувао си знаке целе, Христе, и својим рођењем ниси повредио закључано девичанство, и отворио си нам рајске двери.

 Припев: Христос васкрсе.

 Спаситељу мој, жива и нежртвена жртво; као Бог самога себе драговољно си принео Оцу; када си васкрсао из гроба, заједно си васкрсао и праоца Адама.

 Песма 7.

 Ирмос: Онај који избави младиће из пећи постаде човек; страда као смртан човек и страдањем облачи у лепоту бесмртности оно што је смртно – једини Бог отаца, благословен и најславнији.

 Припев: Христос васкрсе.

 Богомудре жене са мирисима трчаху за тобом и са сузама те тражаху као мртвог; радујући се поклонише се живом Богу и твојим ученицима, Христе, као благу вест јавише тајанствену Пасху.

 Припев: Христос васкрсе.

 Светкујемо умртвљење смрти, разорење ада, почетак другог – вечног живота, и играјући песмом прослављамо Виновника, јединог Бога отаца, благословеног и најславнијег.

 Припев: Христос васкрсе.

 Ова заиста света и спасоносна ноћ, као најсвечанији празник, светлошћу обасјана, наговештава светлоносни дан Васкрса, када вечна светлост из гроба телесно свима засија.

 Песма 8.

 Ирмос: Овај наречени и свети дан, први дан седмице, цар и господар, празник празника, славље свих славља, у који благосиљамо Христа у све векове.

 Припев: Христос васкрсе.

 Приђите да учествујемо у новом роду ви­нограда, божанском весељу, у славни дан васкрсења, Христова царства, прослављајући га песмом као Бога довека.

 Припев: Христос васкрсе.

 Погледај унаоколо, Сионе, и види, ето, дођоше ти деца твоја са запада и севера и југа и истока као пријатна светила, благоси­љајући у теби Христа довека.

 Троичан: Оче Сведржитељу, и Речи, и Душе, једна природа у којој се сједињују три ипостаси; превечни и најбожанственији, у теби смо крштени и тебе благосиљамо у све векове.

 Песма 9.

 Ирмос: Анћео вапијаше Благодатној: чиста Дево радуј се, и опет кажем: радуј се; твој Син васкрсе трећег дана из гроба и мртве подиже.

 Светли, светли, нови Јерусалиме, јер слава Господња тебе обасја. Ликуј сада и весели се, Сионе, а ти Чиста радуј се, Богородице, васкрсењу онога кога си родила.

 Припев: Христос васкрсе.

 О како је божанствен и драг и веома сладак твој глас! Јер си ти, Христе, истински обећао да ћеш са нама бити до свршетка света. Ми верни радујемо се што имамо њега као утврђење наде.

 Припев: Христос васкрсе.

 О велика и најсветија Пасхо, Христе, о мудрости, и Речи Божија, и сило! Дај нам да се што потпуније сјединимо с тобом на дан твога царства, који се не смркава.

 Ексапостилар: Телом си уснуо као мртав, царе и Господе, трећег дана си васкрсао, Ада­ма подигао из пропадљивости, и смрт обеснажио; Пасха непропадљива, спасење света. (трипут)

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!