Како се лечи тврдоћа срца

Фебруар 28, 2023 - 21:14
Фебруар 28, 2023 - 21:14
 0  209
Како се лечи тврдоћа срца

Вода је по природи мека, а камен тврд; али врч воде који виси над каменом, капајући, пробија камен. Тако је и реч Божија мека, док је наше срце тврдо; али када човек непрестано слуша реч Божију, срце му се отвара да се боји Бога.

Авва Пимен

Они који дуго слушају и читају духовне ствари, теолошке текстове, патристичке погледе, у опасности су од навике и теоријског прихватања истих без ентузијазма, без емоција. Некадашња искуства харизматичног разумевања, које је давало радост срцу, не могу упоредити са садашњим, благодат са тврдоћом срца. Они су као двоје људи који су се заљубили и сада живе баналношћу свакодневице.

Али шта да се ради? Зауставити свако слушање и престати читати? Хоће ли се унутрашњи свет побољшати на овај начин? У наведеном догађају, мудри авва Пимен, дајући пример воде која кап по кап може да пробије тврди камен, подстиче човека да настави да слуша реч Божију и полако ће се његово срце отворити и почети да се повезује са Богом света, да буде гануто и да добије смисао у свом животу.

Наравно, нисмо сви исти. Чини се да животна искушења, бол и неуспеси делују позитивно на неке а негативно на друге. То јест, постају средства која омекшавају срце једнима а отврдњавају га другима. Свака особа може у једној ситуацији да реагује на један начин и у истој ситуацији, али у другом времену, реагује на други начин.

Не можемо знати како ће нас затећи реч Божија, у каквом ћемо стању бити да оно што чујемо потресе наше биће и промени ток нашег живота. Самарјанка је сваки дан ишла до бунара да узме воду, али тек када је срела Христа, њен живот се променио.

Оно што је сигурно јесте, наш Бог није равнодушан према нашем позиву. Онај ко Га истински тражи у себи, ко се труди и бори  да Га упозна, једног дана ће некако чути Његов глас. Волео бих да свака Његова реч, која нам се преноси било кроз говоре или кроз текстове, проговори нашем срцу и оживи га. Јер би тако наш живот био испуњен Његовим животом и имали бисмо Његов мир, спокој и радост као стање у свом срцу.

 

Отац Андреас Агатоклеус

vimaorthodoxias.gr

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!