Свети Јаков Цаликис - Анђео чувар

Свети Јаков Цаликис - Анђео чувар
У тренутку када уђох у собу, ту су били лекари у редовној посети болесницима. Неким случајем, ти лекари су били моји студенти на Универзитету. Када ме угледаше, дођоше да ме известе о старчевом здрављу. Пошто смо завршили разговор, они одоше, а ја приђох и седох близу старца Јакова. Чим ме је угледао, рече ми нешто неуобичајено, нешто о чему уопште никада нисам размишљао.
Не познајем те. Први пут те видим, али видим да иза тебе стоји анђео.
Био сам буквално потресен оним што ми рече. И настави:
Сви људи имају свога анђела. Пази да га не одбијеш од себе. Овог анђела си добио од тренутка крштења. Он те од тада прати. Он ће и у тренутку твоје смрти да узме душу у своје руке и да је води на Суд. И када дођу демони, говорећи: „Он је учинио ово или оно... Учинио је овај или онај грех...“ Тада ће твој анђео рећи: „Да, учинио је то, али је истовремено чинио и добра дела.“ И набрајаће их. Он је адвокат који ће те заступати. Пази, дакле, да га не удаљиш од себе. Видео сам га да стоји иза тебе.
Од тог тренутка никада нисам губио осећај да је анђео у мојој близини, мој анђео чувар. То је заиста велика радост за нас православне хришћане.
facebook.com