Изазови с којима се суочавају деца ЈЕДИНЦИ, а које родитељи морају имати на уму

Јул 12, 2024 - 21:18
 0  57
Изазови с којима се суочавају деца ЈЕДИНЦИ, а које родитељи морају имати на уму

У већини случајева, деца јединци су под лупом својих родитеља и ближе фамилије, много више него њихови вршњаци који имају браћу и сестре. Они се, такође, суочавају са одређеним изазовима које носи живот јединца.
Ово су само неки од њих које би требало да имате на уму ако у свом ближем окружењу имате јединца или ако сте родитељ једног детета.
1. Немају с ким да пореде своје виђење породице и онога што се у њој дешава
Јединци не могу да провере своју перцепцију породичних дешавања нити могу да се надају подршци брата или сестре када се нешто деси у оквиру породице. Они који имају двоје или више деце које су учили да једно другом буду подршка добро знају да браћа и сестре међусобно могу да се свађају, али ако родитељ дигне глас на једно дете, друго је у 99% случајева ту као подршка и одбрана.
Браћа и сестре могу да разумеју осећања овог другог јер су и сами искусили како је кад се тата наљути јер нису послушали и опрали зубе на време и како је кад мама викне зато што су наставили да гледају цртаће иако је рекла да угасе.
Јединци немају тај бенефит да провере свој угао гледања кад ствари у породици постану стресне. Да ли су добро разумели? Морају сами да одлуче да ли ће веровати свом осећају, да одмере реакцију и да реагују, без очекивања подршке.
2. Теже је бити у средини током породичних расправа
Можда једна од најтежих ситуација за јединца јесу родитељске свађе и то када одрасли поставе дете између. Лако се може десити да дете уложи сав свој напор да помири родитеље, али и да почне покуша да својим негативним понашањем скрене пажњу с родитељске расправе.
Оваква динамика буквално хвата дете у замку у којој нема победника. То су деца која су унапред себе подесила тако да могу да препознају и предвиде расположење родитеља и могуће проблеме. А пошто на слици нема другог детета, у породицама у којима су свађе готово свакодневне, јединац може бити готово непрестано у тој позицији „између две ватре“ коју нема с ким да подели. Никога нема да, повремено, ускочи и преузме „врућ кромпир“.
3. Висока очекивања
Поједини родитељи врше притисак на децу како би постигли успехе у одређеним областима које су њима, родитељима, важне. Подсвесно, они уживају у идеји да ће дечји успеси на неки начин бити и њихови, те да ће то значити да су као родитељи успели.
Понекад је оно што очекују успех у школи, понекад успех у спорту, а има и оних који нагласак стављају на физички изглед. Јединци су и ту, врло често, под посебним притиском јер су једини од којих се очекује да испуне амбиције. Под тим очекивањима, они се могу сломити, али могу се и изгубити јер престају да разликују своје жеље од жеља и амбиција својих родитеља.
4. Усамљеност у тешким тренуцима
Свака породица пролази кроз стресне и изазовне моменте. А када су то сукоби унутар саме породице, за јединца то може бити посебно тешко. Посебно су стресне три специфичне ситуације у којима дете врло често остане само, а то су: свађе родитеља, развод или када дете уради нешто погрешно па су родитељи љути. У тим ситуацијама, деца која имају браћу и сестре обично деле своје страхове и кад их изговоре, постане мало лакше. Јединац, с друге стране, нема с ким да та осећања подели.
5. Брига о старим родитељима
Како родитељи старе, одрасла деца им полако постају све потребнија. Наравно да ће сваки разуман родитељ рећи да децу није рађао да би о њему бринула кад остари, али, ако је свој родитељски посао обавио иоле пристојно, његова ће деца осећати потребу да помогну. Било да се снађу у свету нових технологија, да оду за њих у набавку или да их одведу код лекара, то су неке ствари које се од одрасле деце могу очекивати.
Јединци су у томе сами. Повезаност с родитељима неће им дозволити да окрену леђа, а обавезе немају с ким да поделе. Неки чак иду тако далеко да одлуке о месту живота доносе на основу тога што су потребни родитељима. Све то је велики терет ако мора да га носи само једна особа.
Ипак, уз свест родитеља и њихову бригу, многе од ових ствари могу се избећи. Бити јединац има своје добре и лоше стране, али ових пет набројаних чињеница је важно да имате на уму, управо да бисте избегли ненамерне грешке у одгоју свог јединца.

zelenaucionica.com

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!