Безброј изговора за грех прељубе

Фебруар 13, 2023 - 13:51
 0  279
Безброј изговора за грех прељубе

Данас је брак је уздрман грехом прељубе више него у било које друго доба.

У ствари, оно што промовише прељубу је пожуда и недостатак духовности савременог човека. Док су се ранијих година неозбиљни мушкарци више упуштали у овај грех, данас су им конкуренти модерне жене које сматрају да је паметно имати и мужа и „дечка“.

Нарочито у летњим месецима, многи људи наиђу на ову страст. Погрешно је да један од супружника ради, а други да иде на одмор јер не подноси врелину града ни са децом ни са пријатељима. Погрешно је да две-три породице иду заједно на летовање. Идемо на одмор да надокнадимо време које смо изгубили са женом и децом због посла зими. Хајде да разговарамо о проблемима са којима се суочава наша породица и нађемо заједничка решења за њих. Целу зиму имамо родбину и пријатеље, па нема потребе да идемо са њима на одмор.

Такође је погрешно да жена остави мушкарца у граду да ради и да отрчи у село да се брине о родитељима или чак да буде далеко од њега на више дана да би се бринула о својим унуцима. Живимо у добу у којем су изазови оба пола велики и у забави и на радним местима. Прељуба, како је говорио свети Пајсије, данас је постала мода и памет. Хиљаде разлога свако од нас може да нађе да вара своју жену: не обраћа пажњу на мене, више гледа у децу, мрзовољна је, стара, ради од јутра до мрака, гледа своју каријеру, лута по комшилуку и друге разне изговоре. Један од разлога за пораст прељубе је и рад жена ван куће, па чак и на заједничким радним местима са мушкарцима.

Када се прелепа порцеланска ваза испусти и разбије, тешко да се може поново саставити и повратити своју првобитну лепоту. Исто тако, брак, када га погоди грех прељубе, је тежак и након дужег времена може да стане на ноге, али се најчешће, нажалост, завршава разводом. Сваки случај има своје особености, па нам је потребан добар духовни водич који ће нас упутити како да сачувамо свој брак од непријатеља прељубе.

Добра опција је превентива. Када пар види да се њихова веза хлади, пре него што се деси "прасак", морају да пронађу начине да је поново подгреју. Чести контакт са тајнама наше Цркве, посебно искрена исповест и Свето Причешће, много сати дијалога међу супружницима, заједничка забава и заједнички празници могу створити везе јединства у свакој породици.

Код нас је ситуација са разводима постала неконтролисана. У градским матицама има развода и бракова јер све мање људи схвата да је брак мистерија и духовна ствар. Избор правог партнера је такође тежак у наше време. Само они који су блиски нашој Цркви и њеним тајнама имају више шансе да спасу свој Брак. Бог, не укидајући нашу слободу, даје снагу онима који имају добру вољу да побегну од страсти прељубе коју, нажалост, већина наших сународника данас сматра нормалном ситуацијом. Дакле, они који се боје Бога биће више поштеђени од осталих.

vimaorthodoxias

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!