„Води рачуна да нас не обрукаш све“ страшна је реченица коју родитељи говоре деци

Октобар 21, 2024 - 13:18
 0  55
„Води рачуна да нас не обрукаш све“ страшна је реченица коју родитељи говоре деци

Ослањајући се на вишедеценијско искуство у раду, у разговору за „Политику” психолог Биљана Лајовић, каже да „нека деца још од вртића постају машине за показивање квалитета родитељства, а није квалитет кад родитељи уместо да се посвете емоционалном и социјалном развоју деце, пажњу посвећују квазипостигнућу”. Како илуструје, хронично очекивање врхунских резултата је као да на стаклени стуб стављате терет под којим стуб на крају пуца, а тако и деца пуцају. Истраживања потврђују да се половина свих менталних поремећаја јавља пре 14. године, што значи још у основној школи, три четвртине менталних поремећаја јавља се до 24. године, дакле док млади још студирају.

„Јасно је зашто. Деца и млади су рањива група. Још нису сазрели, пред њих се постављају огромни захтеви а изостаје емотивна подршка породице. У том раскораку настаје ментални проблем, не мора нужно да буде болест. Некад је проблем с менталним здрављем лакмус папир који показује да нешто у породичној динамици није у реду. На пример, не пласира се систем вредности заснован на раду, труду, постигнућу него – да имаш петице. То је само врста притиска”, сматра Лајовићева.

Увек се, каже, сети, кад је радила у школи као психолог, како мајка док оставља дете на тестирању с врата му каже: „Води рачуна да нас све не обрукаш.” „Та за мене толико страшна формулација некада је била реткост, једна у генерацији. Данас имплицитно родитељи очекују и када о детету говоре истичу да је оно одличан ђак, да има све петице, да иде на клавир, виолину, енглески, спорт, рецимо, тенис, а тренира га неко ко зна Новака Ђоковића. Или наглашавају да дете иде на тренинге иако немају, него су позајмили паре за то. Значи, очекује се врхунски резултат, а притисак на дете је ненормалан”, дочарава Лајовићева.

Деца и млади, сугерише она, значајно више треба да учествују у активностима које нису такмичарске него су сарадничке, као што су некада били извиђачи или млади горани, где се развија хуманост, пријатељство, повезаност с природом…

„Претеран такмичарски дух код деце развија осећање несигурности па и понашања која нису на листи моралних, на пример лажу. Ако се не осећају добро у својој кожи, онда је проблем с менталним здрављем очекиван. У адолесценцији кризе могу да буду врло драматичне, праћене и уласком у наркоманију”, објашњава Лајовићева.

У школи, која је после породице други фактор социјализације, развојне тешкоће могу постати очигледне. Школа је одлично место за пружање подршке деци, али проблеми менталног здравља у школи могу и да се погоршају. У школском окружењу евидентан је пораст најдрастичнијих облика насиља међу вршњацима, али и над наставницима. Систем покушава да заузда насиље изменама прописа, новим процедурама али нема механизма који би ову пошаст искоренио.

„Насилно окружење прво подстиче несигурност, подстиче страх и подстиче проблеме са менталним здрављем. Чим су те три ствари тако снажне, немате добру подлогу него имате врло лошу основу за развој деце. Морали бисмо прво да више комуницирамо једни с другима, али искрено и аутентично. Значи, ако имам проблем, да то и кажем. Не смемо да ћутимо, а јалово је причање без деловања. Ако се проблем одраслима пријави а одрасли ништа не предузму, онда деца и млади одустају од тога да било шта пријаве. Ћуте и трпе, што је поуздани пут у проблеме с менталним здрављем”, истиче Лајовићева.

Држава би, напомиње наша саговорница, морала да обезбеди да адекватна подршка буде доступна свима, да буду добро увезани образовање, здравство и социјална заштита, да се проблем не игнорише и не пребацује већ да постоји стварна помоћ.

„Што је тешко да се ова три система увежу, да се појачају службе, да свака школа има психолога и педагога, да сваки дом здравља има развојно саветовалиште, што значи и психијатра у примарној здравственој заштити, а да центри за социјални рад буду додатна подршка тако да ко има проблем зна коме да се обрати, јер у суштини превенција је закон”, истиче Лајовићева.

Извор: Политика

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!