Свето и профано, Мирча Елијаде

Октобар 19, 2024 - 11:50
 0  16
Свето и профано, Мирча Елијаде
Када се сва места попуне и додатна места траже, знате да сте тему, предавача и тренутак погодили.
Вечерас,инспиративно предавање, бројна питања и богата дискусија говоре да има смисла радити и организовати овакве сусрете.
Захвални публици и пријатељима The Institute for tha Study of Culture and Christianity као и партнерима дугогодишњим на сарадњи и подршци Дом омладине Београда, преносимо део догађаја а аудио снимак биће за пар дана објављен на званичном сајту и страници Дома омладине Београда.
Разговарали смо у оквиру циклуса ВЕЛИКЕ КЊИГЕ XX ВЕКА: Свето и профано, Мирча Елијаде
Отац Александар Ерић нас је провео кроз садржај и главне тачке књиге али и живота и мисли аутора књиге.
Кључно за разумевање Елијадеовог Светог и Профаног су три категорије: Свето (што је трансцендентни референт као што су богови, Бог или Нирвана), хијерофанија (која је продор светог у људско искуство, тј. откривење), и хомо религиосус (биће пар excellence спремно да цени такав пробој). Један од Елијадеових циљева је да упозна читаоце са идејом нуминозног, концептом који је дат у „Идеји светог“ Рудолфа Отоа. Нуминозно искуство је оно искуство Светог које је посебно за религиозна људска бића (хомо религиосус). На основу тога је искуствено неодољиви, обухватајући мистеријум, нешто тако задивљујуће као аспект Светог, или, као потпуно Друго. Проширујући и излажући феноменолошке димензије светог, Елијаде истиче да се Свето појављује у људском искуству као кључна тачка оријентације, истовремено пружајући приступ онтолошкој стварности која је њен извор и за којом жеђи хомо религиосус. Према Елијадеу, хомо релегиосус жеђи за постојањем. У смислу простора, Свето разграничава простор између светог и профаног и тако лоцира axis мунди као центар.
Протојереј Александар Ерић, свештеник у Саборној цркви св. Ђорђа у Крушевцу је магистар систематског богословља и мастер филозоф. Тренутно ради на изради докторске дисертације из области филозофије духа, тачније, бави се птањем идентитета личности у филозофији оксфордског професора Дерека Парфита. Области интересовања су му савремена метафизика, епистемологија и филозофија духа.
instagram.com

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!