Света Гора – највећи храм на свету

Јануар 31, 2022 - 00:49
 0  18
Света Гора – највећи храм на свету

На трећем „прсту” полуострва Халкидики налази се јединствена земља монаха и срце светског православља – Света Гора.

Посетиоци, још са брода, могу да примете брдо Атос, голи камени врх који се уздиже на 2.033 метара надморске висине, како доминира полуострвом. У античко доба на врху Атоса налазио се храм посвећен врховном богу Зевсу.

Према црквеним предањима Мајка Божија је на путу за Кипар, због олује, пристала уз обалу Атонске горе где је покрстила многобошце који су тада ту живели и ту оставила једног од апостола као учитеља и старешину а себе поставила за заступницу полуострва.

Света Гора се под влашћу Рима налазила све до 313. године када је цар Константин издао указ о грађанским правима и слободи вероисповести хришћана. У то време, монаштво на Атосу се прилично развило а појавили су се и први манастири.

Женама је приступ на Атос забрањен од 442. године када је ћерка Теодосија Великог посетила манастир Ватопед али се том приликом из иконе Богородице чуо глас који јој је саопштио да одступи. Од тог дана са женама је забрањено да кроче на полуострво.

Право самосталне управе на Атосу даровано је монасима у 9. веку царском повељом и тада се појављује и српско, руско, бугарско и словенско монаштво. Са падом Византије, Света Гора је ипак успела да очува самоуправу уз плаћање данка.

Данас се на Светог Гори, коју називају и највећим храмом на свету и последњом живом иконом Византијског царства, налази 20 великих манастира, 12 скитова и мноштво келија и других насеобина.

Грчка монашка заједница има 17 манастира, српска – Хиландар, а ту су и руски Пантелејмон и бугарски Зограф.

У самом центру Свете Горе налази се средњовековни градић Кареја у коме је и седиште такозване Свештене општине и конаци свих светогорских манастира. За Србе је, кажу упућени, посебно значајна Испосница Светог Саве у којој се чува чудотворна икона Богородице Млекопитатељнице, као и жезло Светог Саве.

Сваке године Свету Гору посети на стотине путника иако Атос није туристичко одредиште, хотела нема и потребно је унапред испланирати посету у договору са Светогорским домом у Солуну.

Дневно Атос посети око 120 путника који у Свету Гору улазе искључиво бродом. Боравак је ограничен на четири дана, а у једном манастиру посетилац се може задржати највише 24 часа. Жене могу да остану на једном од бродова који обилазе Атос са удаљености 500 метара од обале, а могу да посете и неке од метоха – манастирских имања, ван манастира попут Каково недалеко од Јерисоса.

Према легенди, свако ко попије из Бунара Светог Саве изнова се враћа Хиландару и Светој Гори.

patmos.rs

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!