Катастрофичари

Катастрофичари

Постоје људи којима је све што им се не допадне у вези катастрофа. И, врло често, за све што им се не допадне окривиће партнера или партнерку, никада себе. С таквим људима је, уколико одбију да се промене, изузетно тешко живети, и углавном заврше остављени – и убеђени да је особа која их је оставила ужасна.

Типичан пример? Рецимо, њој (катастрофичари могу да буду и мушкарци, само смо овог пута узели њу као пример) смета што се он још увек није вратио с посла, па да вечерају. Онда помисли како он увек касни на вечеру (без обзира на то да ли он стварно често долази касно, или понекад, или скоро никад), и како јој се смучило да чека на њега. Након још мало времена, помисли како њега, заправо, уопште није брига што се она толико мучи око спремања укусне вечере, ни што се намучила да дотегли храну из продавнице. И онда помисли како је он заправо уопште не примећује, брига га како се она осећа, никад га и није било брига, себичан је и саможив, не зна ни зашто је уопште с њим.

Да подсетимо: почело је од тога што он још није стигао кући. А завршило се тиме да је он себично саможиво створење које ни за кога осим њега самог није брига.

Оваква врста људи ће, кад год се осети узнемирено, вољену особу напасти речима „Ти увек…“, „Ти никад…“. У таквим ситуацијама им је израз лица најчешће негативан, а говор им личи на кукњаву или је заједљив. Од непријатне ситуације направиће катастрофу светских размера, и вољену особу, ако се ту може говорити о љубави, гледати кроз ту катастрофично лошу призму. Да ли треба помињати да је комуникација с оваквим особама изузетно тешка, и да чак и неко ко их јако воли тешко да ће дуго бити у стању да издржи такво понашање?

Овакав начин понашања је нездрав, и по везу и по особу која се тако понаша. Ако се не коригује („смањити доживљај“, размислити о сопственом уделу у проблему), углавном доведе до окончања везе.

krstarica.com