Порфирије Кавсокаливит: Атонски старац о нездравој религиозности

Април 3, 2022 - 00:09
 0  24
Порфирије Кавсокаливит: Атонски старац о нездравој религиозности

Шта је чувени атонски старац Порфирије Кавсокаливит рекао о комплексима, смирењу и потиштености

Једном ми је старац рекао:

– Хришћанин треба да избегава нездраву религиозност: и осећај надмоћности над другима због својих врлина, и осећај сопствене слабости због своје грешности. Комплекс је једно, а смирење је друго; потиштеност је једно, а покајање друго. Једном ми је дошао један светски психијатар и почео да осуђује хришћанство, јер оно, како је рекао, код људи изазива комплекс кривице и потиштеност. Рекао сам му да се слажем да неки хришћани, и својом кривицом и другима, развијају комплекс кривице. „Али ви се, пак“, рекао сам му, „морате сложити да су неверници подложни много страшнијој болести – гордости. И док се комплекси кривице на верској основи у близини Христа превладавају покајањем и исповедањем, гордост лаика који живе далеко од Христа ничим се не лечи“.

Ове старчеве речи откривају неке моје недоумице у вези са психолошким аспектом хришћанског живота. Схватио сам да отац Порфирије жели да избегавамо гордост одевену и у маску самоправедности „хришћанског“ фарисејства, и у самопонижавање „хришћанске“ савести која дрхти од страха. Видео сам да се дрскост оних који себе сматрају „чистима“ и страх оних који се осећају „кривима“ не разликују значајно једни од других, већ су само различите стране исте медаље - поноса. Јер прави хришћански верник се ослобађа комплекса кривице кроз исповедање и опраштање греха и радује се слободи коју му је дао Христос. Али знајући да је ово дар Божији, он само изражава захвалност Богу и не узвишује се. Чист је крвљу Христовом, а не за своје подвиге. Тако се радује, захваљује и не хвали се. Овај човек сада види да сви људи могу бити добри преко крви Христове.

Старац нам је показао начин на који човек може избећи и зло (грех) и најгоре његове особине  - гордост због својих врлина, а и постићи најбоље - смирење. Зато се трудио да сачува истинско смирење од опасности кривотворења. 

Он ми је рекао:

– Требамо да будемо смирени, али не бисмо требали да смиренословимо, празно причамо о смирењу. Смиренословље је замка ђавола, која носи очај и нерад, док истинско смирење даје наду и води ка извршењу Христових заповеди.

Из књиге о преподобном Порфирију Кавсокаливитеу: „Цветослов савета“

spzh.news

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!