Да ли су Срби небески народ?

Август 1, 2022 - 10:56
 0  29
Да ли су Срби небески народ?

О овој теми се веома често полемише, а највише "доказа и аргумената" за ову или ону тврдњу имају они који са Црквом немају баш никакве везе. Неко ће упитати: "Зашто са Црквом, и зашто уопште мора имати неке везе са Њом?" Из разлога што је Црква једина небоземна установа, Богочовечански организам, и једина која има и може дати одговор на ово питање.

И зато, одговор је врло јасан.

Да, Срби су небески народ!

Но, да будемо прецизнији:

али нису сви Срби небески народ.

Све оне Србе које видимо на икони која је приложена у склопу овог текста, свакако јесу небески народ. И то не само да је сваки од њих понаособ Богом прослављен као свети, и део тог небеског народа, већ су толико Творцу угодили и мили у Царству Небеском  да је Господ благословио додатно још један дан у години у ком небо и земља, сва васељена, слави Сабор свих Светих Срба! Каква указана част и каква радост!

Под термином "небески народ" мислимо искључиво на оне који живе богоугодно, и на свете угоднике који су већ прослављени.

Без Светог Саве и свега оног што је њему мило, и чему је и сам следовао (а то суштински значи: без светог причешћа, без покајања, без исповести, богољубља и човекољубља, правдољубља и и без литургијског живота) између Срба и било ког незнабожачког народа нема скоро никакве разлике. Разлика је у томе, што ми имамо свете претке који су нам својим животом показали којим путем да ходимо и како да се насељавамо у станове небеске отаџбине. Ако је ико то показао на прави начин, често положивши и живот свој за веру у Јединога Бога, онда је то и наш србски народ. Од Светих Косовских мученика, преко Јасеновачких, Дракулићких, Превлачких, Бачких и многих других. А сваки човек који живи литургијски, који испуњава Божије заповести, и сваки муж који воли своју жену и брине о њој, који је не туче, те жена која слуша свога мужа и која му је верна, деца која су у послушању својим родитељима, они који се причешћују, који се Богу моле и исповедају га својим животом, те монаси који живе по завету и у послушању игуману; и пре него се представе Господу, сви они постају сажитељи те небеске Србије.Чим пређу праг смрти (у живот вечни), постаће житељи те небеске отаџбине.

Срби којима Свети Сава није узор, пример и путоказ, Срби који псују, који се коцкају и зеленаше, који се дрогирају, који блудниче, они који живе од туђег рада-тајкуни и криминалци, они који пројектују разне полне девијације и изопачености, ма колико се бусали у прса припадношћу небеском народу - са њима немају баш никакву додирну тачку, сем далеких корена, који их опет, позивају и обавезују да буду бољи и да живе исправно. Како рече преподобни Јустин Ћелијски: "Много је бивших Срба, а правих Срба, авај, како мало!"

Зато је одговор: Да, Срби јесу небески народ - али не сви Срби. Односно, може се рећи и овако: Да, и Срби су небески народ. Али је небески народ сваки народ који живи по светом јеванђељу. Тако долазимо до чињенице да су и православни Турци небески народ, и Јелини, Италијани, Грузини и сви други. Сваки онај који исповеда Исуса Христа као Сина Божијег, који се клања Часном Крсту, ком је нада Пресвета Богородица а Пресвета Тројица Бог. Јер су "Пресвета Тројица-Све у свему", и то нас учи преподобни ава Јустин.

Дакле, ни спортисти ни научници, а још мање  владари који су свезани оковима овог света, не могу нас ни појединачно а камоли као народ винути у небеске висине. То могу једино свети угодници Божији. Као вечни и непролазни свети и светли примери.

Зато су Руси - Светим Серафимом Саровским, Светим Сергијем Радоњешким и осталим светим угодницима из рода њиховог  небески народ.

Зато су Грузини - Светим Гаврилом и осталим светим угодницима из рода њиховог  небески народ.

Зато су Чеси - Светим Гораздом и осталим светим угодницима из рода њиховог небески народ.

Зато су Јелини - Светим Нектаријем, Светим Пајсијем, Светим Јаковом са Евије и осталим светим угодницима из рода њиховог  небески народ.

Зато су Сиријци - Светим Јованом Дамаскином, Светом Теклом и осталим светим угодницима из рода њиховог  небески народ.

Зато су Енглези - Светим Албаном и осталим светим угодницима из рода њиховог  небески народ.

Зато су и мили Ескими - Светим Јувеналом, Светим Петром Алеутом, Светом Олгом са Аљаске и осталим светим угодницима из рода њиховог  небески народ.

Зато и ми Срби - Светим Немањићима, Светим авом Јустином, Светим кнезом Лазаром, Светом Ангелином Српском, Светим Петром Коришким, Светим владиком Николајем, Светим Иринејем бачким  и осталим светим угодницима из рода нашега, јесмо небески народ.

И зато, онај коме узор није свети-тај се и не посвети. Како каже народна пословица. А ко се не посвети, са небесима нема ништа. Ни у вечности, а овде у времену и простору још мање.

Стога будимо благодарни и Богу и светим прецима, а понајвише Светом Сави равноапостолном, који нам утабаше тај спасоносни пут. Наше није ни да га крчимо ни да га равнамо, нити да било шта ново измишљамо и мудрујемо-већ само да му следујемо. Свети Сава је успоставио најспасоноснији пут за сваког Србина, и ко год  буде ходио тим путем несумњиво стиже у небеску Србију. И сваки се већ може радовати што припада једном од небеских народа. Тим путем су ишли Свети Срби различитих позива. Од неуких, до учених, доктора, царева и краљева. Од Светог Тадеја Витовничког, Светог Рафаила Шишатовачког, Јакова Туманског, Платона Бањалучког, Светог краља Милутина, Светог цара Лазара. И сви постадоше станари небеске Србије, и с пуним правом се могу назвати небеским народом. Истина је, да је Свети цар Лазар својом крвљу и крвљу Косовских мученика потврдио наш страдално-спасоносни пут.  Да нас је као такве представио Светом Сави као његов небески род. А да ли ћемо остати небески народ, то зависи од нас. Уколико му следујемо хоћемо, уколико не живимо онако како би и сам Свети цар Лазар волео да нас види, нисмо небески народ. Те нас као такве неће препознати као своје ни Господ, ни Свети Сава а ни Свети цар Лазар.

У време Христовог овоземаљског живота, тадашњи Јевреји су били Богом изабрани народ, али Га не препознаше и одбацише И не само да нису постали небески народ, већ постадоше слепци који и данас тумарају у ишчекивању "спаситеља". Док је Спаситељ међу њима био рођен, одрастао, проповедао, од њих био гоњен, Преобразио се, од њих и крсно страдао, исцељивао и васкрсавао, па и сам Васкрсао, а на крају се и Вазнео.

Без Њега нема спасења, и без  оних који му својим животом угодише, нема небеских народа - а још мање наше небеске Србије, којој се толико радујемо и коју ишчекујемо.

Са Богом смо свети и небески-без Бога смо бесмисао која неминовно корача у пропаст.


????✏️Горан Маринић
Извор: Блог Вармеј https://varmej.blogspot.com/ 

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!