Друге молите, да се за вас моле, па се и сами молите за друге

Друге молите, да се за вас моле, па се и сами молите за друге

Дакле, браћо и сестре, онда када не можете, нисте у стању да молите Бога сами, или из неког разлога не смете да молите, или се не надате да ћете Га умолити, предајте себе другима, да се они помоле за вас. Уколико не можете речима, у крајњој мери, мислено замолите за то. Господ ће вам ипак помоћи, ради молитава других, као да сте Му се сами молили, исто онако како је помогао раслабљеноме, ради вере оних који су га донели. Онда када не можете, не смете, не надате се… Не, увек овако чините: молите се сами и друге молите, да се за вас моле. И свети, када су живели на земљи, сматрали су за неопходно да се обрате за молитвену помоћ другима, и то не само по своме смирењу, већ и због осећања своје сопствене немоћи. Свети апостол Павле моли верујуће који су се подвизавали са њиме, да се моле Богу за њега (уп. Рим. 15, 30).

А кога то треба да молимо? Све оне који се моле, а нарочито оне који су ближе Богу и који су нама блиски. Оне који су ближи Богу, Бог ће пре услишити; онај који нас више воли, тај ће се усрдније помолити за нас. Превасходно молите свештенослужитеље Цркве. Они свагда стоје пред престолом Божијим, па следствено томе су и блиски Богу, у крајњој мери, због свога чина; само Бог их је поставио на то место, да би се молили за све, па ће их стога Бог услишити пре него неког другога. Зато и свети апостол Јаков пише: Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим (Јак. 5: 14).

Друге молите, да се за вас моле; друге молите, па се и сами молите за друге. Нашом молитвом за другога можемо и ми њега побудути да се помоли за нас и на тај начин ћемо се, по заповести св. ап. Јакова молити једни за друге (Јак. 5, 14); а таква узајамна молитва, као израз узајамне њубави, може много учинити. Када смо ми једни за друге, тада је Бог за све нас. И како је само ово утешно, да ми можемо да се молимо за друге и да по нашој молитви Бог може да пројави над њима своју благодати и милост!

Како понекад можеш да помогнеш другоме? Желиш да помогнеш, треба помоћи и неопходно је; страдаш са њим, тугујеш због њега. Ах, понекада и више од њега страдаш и тугујеш због њега, а не можеш помоћи. Ево чиме можеш помоћи – молитвом. Помоли се за њега и Бог ће му послати помоћ, коју ти ниси могао да му пружиш. И све што радимо за другога, треба радити уз молитву; с молитвом треба давати и милостињу; дај милостињу и говори у себи: Нека то послужи на корист томе и томе. Тада ће наша помоћ били боља и делотворнија. Молитва свему што чинимо дарује живот и силу.

Протојереј Родион Путјатин

manastirpodmaine.org