Нови Сад град богате традиције и историје

Због тренутне епидемиолошке ситуације многи су одлучили да лето проведу истражујући градове у Србији. Лежећи на другој најдужој европској реци, са планином и националним парком у близини и финансијски, школски, универзитетски, културни и научни центар, Нови Сад је извор пуно непресушних анегдота за све оне који су спремни да га истраже.

 

Као највеће српско обчество на свету, како је Нови Сад описао Вук Стефановић Караџић, српска Атина више од три века одише мултикултуралним имиџом, који се огледа у свакој уникатној грађевини. Онима који желе да га упознају нуди и мноштво легенди и анегдота.

"Овде иза мене је Трг Светозара Милетића, а горе преко пута имамо једног витеза који у једној руци има копље оружје којим удара у земљу, а иза мене Милетић има неки гест руком, а о чему они то причају и какав је то кратак дијалог између њих двојице то ћете, како ми туристички водичи кажемо, у разговору са Новосађанима овде неким да откријете", каже Данијел Метикош, из Удружења туристичких водича Новог Сада.

Уз причу да су новосадским улицама шетали Светозар Милетић, Лаза Телечки, Милева Марић Ајнштајн, породица Дунђерски и многи други, незаобилазан је и разнолики религијски туризам, међу којима је Николајевска црква.

"Овде су се својевремено молили у првој половини 18. века, када је она настала, Грци и Цинцари, да би смо после Првог светског рата овде имали исто добар утицај Руске православне цркве, тј. Белогардејаца, и ове куполе које данас подсећају мало на руски стил, како волимо да кажемо, и управо је због тога", каже Метикош.

Баштинећи у ширем центру симбиозу шест различитих вероисповести, највећи панонски град атракција је и због мостова. Неки историјски подаци тврде да је преко новосадског мора укупно било саграђено 11 мостова.

Најстарија пијаца на којој су аласи некада доносили рибу директно из Дунава, мноштво музеја, зелени паркови и Петроварадинска тврђава - само су неки од интересантних новосадских места, која чекају да се сагледају у очима авантуриста.

Извор: РТВ