Почиње "Трг од ћирилице"

Август 14, 2020 - 20:27
 0  142
Седми Трг од ћирилице, који се ове године одржава у Херцег Новом, Цетињу, Подгорици и манастиру Морача под слоганом У имену Божјем је суд и правда, познатој мисли Св. Петра Цетињског, биће уприличен у од 15. до 28. августа.

Према ријечима протојереја-ставрофора, Радомира Никчевића, архијерејског намјесника херцегновског, манифестација, која ће протећи у години јубилеја, почиње на дан Св. великомученика Стефана, славе Твртка првог Котроманића, оснивача града, а окончава на дан Успенија Пресвете Богородице.
 
Отварање ће бити уприличено у Његошевој школи на Топлој у 12 сати, а након поздравне ријечи предсједника Херцег Новог Стевана Катића манифестацију ће отворити Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије бесједом о Светом Петру Цетињском.
 
Са оцем Радомиром програм овогодишњег Трга од ћирилице на данашњој конференцији за новинаре представила је Јасмина Леповић, администратор Црквене општине херцегновске .
 
Сутра у 9 часова Свету архијерејску литургију у цркви Св. Спаса на Топлој служиће Митрополит црногроско-приморски Амфилохије са свештенством, потом ће наступити хор Св. Сава, док је за 12 часова у Његошевој школи предвиђено отварање Трга од ћирилице. Прво ће се обратити предсједник Општине Стеван Катић, а бесједу о Св. Петру Цетинском уприличиће Митроплит Амфилохије.
 
У башти Музеја у 21 час, биће одржано поетско вече Чекај ме, ја ћу сигурно доћи у којем ће учествовати Винка Перишић Шаренац, Вишња Косовић, Милун Ђурђевац, Бранка Денда, Ксенија Матовић, Снежана Вукићевић Чворо, Урош Вулиновић и Оливера Доклестић.
 
У цркви Св. Фјодора Ушакова у Херцег Новом, 16. августа у 9 сати Свету архијерејску литургију, са свештенсвом топаљско-херцегновске Црквене општине, служиће Митрополит Амфилохије. За 11 часова предвиђен је програм дјеце из Херцег Новог, полазника вјеронауке, док ће у 19 часова на Цетињу о 100 година од обнове Пећке патријаршије и упокојења Митроплита Митрофана Бана, говорити др Жарко Лековић, протојереј-ставрофор Велибор Џомић и протојереј-ставрофор Гојко Перовић.
 
Програми се од 17. августа враћају у Херцег Нови, у 21 час у порти цркве Св. Спаса на Топлој биће одржано Српско (народно) и вјерско (православно) осјећање у листу Глас Црногораца из броја у број, које ће представити др Милена Мартиновић и публициста Јован Маркуш.
 
У 21 час 18. августа, такође у цркви Св Спаса на Топлој на тему О Божјим и људским законима, у свјетлу Закона –безакона о слободи вјероисповијести, говориће протојереј др Велибор Џомић, адвокат др Владимир Лепосавић и адвокат Зоран Лазаревић.
 
На истом мјесту и у исто вријеме дан касније, 19. августа на тему Цариградска црква Свете Премудрости кроз историју, говориће др Дарко Ђого, док ће тему Претварање српског културног насљеђа у туђе представити мр Драган Давидовић и др Борис Брајовић.
 
На истом мјесту и у исто вријеме 20. августа о теми Српски језик у званичној и незваничној употреби у Црној Гори, говоре професори који су 2004. године избачени из школа јер су се побунили против преименовања језика у црногорски: Веселин Матовић и Весна Тодоровић, и Епископ будимљанско никшићки г. Јоаникије.
 
Дан касније, 21. августа, порта цркве Св. Спаса биће домаћин презентацији књига Писма из Италије и О Црногорцима Љубе Ненадовића, о којима ће говорити др Живко Ђурковић и протојереј Миодраг Тодоровић. У наставку ће наступити КУД Копаоник из Лепосавића.
 
22. августа такође у порти цркве Св. Спаса Епископ др Атанасије Јевтић, др Зорица Никитовић, монаси Серафим и Гаврило из манастира Добрун, иначе преводиоци и издавачи Законоправила Св. Саве, говориће о 800 година бесједе Светог Саве о правој вјери – Законоправило Св.Саве. Наступиће и КУД Копаоник.
 
У порти манастира Св. Симеона Мироточивог у Подгорици у 23. августа 21 сат биће одржано књижевно вече Удружења књижевника Црне Готре, То је онај живот гдје сам пао и ја, које је посвећено пјеснику Владиславу Петковићу Дису, поводом 140 година од његовог упокојења.
 
Такође у Подгорици, 24. августа у 21 час, биће одржано поетско вече чланова Удружења књижевника Црне Горе.
 
У порти цркве Св. Спаса на Топлој 25. августа на тему Пандемија и слобода вјере ће говорити др Батрић Бабовић, адвокат Зоран Лазаревић и Божо Кнежевић. Наступиће и хор Светога великомученика Станка из Никшића.
 
Дан касније, 26. августа, на истом мјесту и у исто вријеме о теми Стари и нови човјек као библијска и социо политичка категорија, говориће др Душан Крцуновуић и јереј мр Зоран Миљанић. Претпооследњег дана Трга од ћирилице у манастиру Морача, 27. августа, биће уприличено образложење и додјела награде Печат херцег Шћепана и Ћириличник, а наступиће хор Светог апостола и еванђелисте Марка.
 
У самој завршници, 28. августа, у манастиру Морача, у 9 часова Митроплит Амфилохије служиће Свету божанствену литургију, док је за 12 часова предвиђено предавање Митроплита Амфилохија, др Васиља Јововића и Драгише Дожића, на тему Седамдесет година од упокојења Патријарха Гаврила Дожића. Одломке из Мемоара читаће свештеник Никола Радовић.
 

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!