Руски патријарх Подгорици: Прекините са прогоном СПЦ и укините дискриминативни закон!

Јул 13, 2020 - 17:38
 0  364
Руски патријарх Подгорици: Прекините са прогоном СПЦ и укините дискриминативни закон!
Патријарх московски и целе Русије Кирил позвао је власти Црне Горе да зауставе прогон СПЦ и укину дискриминативни закон који предвиђа одузимање имовине Српске православне цркве на територији земље, наводи се у саопштењу које је објављено на сајту Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије.„Пре пола године усвојен је дискриминативни закон који је усмерен на национализацију црквене имовине, пре свега цркава и манастира. Обећавају да ће формирати 'аутокефалну цркву' уз учешће локалних расколника. Позивам цивилне власти Црне Горе да укину дискриминативни закон који је унео поделе и раскол у црногорско друштво, да зауставе прогон православне цркве, прекину са покушајима да уместо ње формирају неку другу црквену структуру“, наводи се у саопштењу.
 
Патријарх је упоредио ситуацију у Црној Гори са ситуацијом у Украјини.
 
„Лидер секуларне државе не може да створи цркву. Горки плодови такве политике могу се видети у Украјини, где је пропао покушај 'уједињења народа' успостављањем нове 'локалне цркве'. Та авантура је само продубила раскол и донела муку милионима православних Украјинаца“, констатовао је руски патријарх.
 
„Притисак на вернике непрестано расте. Њихова многобројна окупљања показују да они више не могу и не желе то да трпе. Јавно понижавање свештенства од стране представника власти постало је норма. И то у држави која свој настанак дугује Цркви, у чијој је историји постојао многовековни период када је митрополит био носилац не само црквене, него и секуларне власти“, наглашава се у саопштењу.
 
Подсетимо, након „ујединитељског сабора“ који је 15. децембра 2018. године одржан у Кијеву, у Украјини је објављено стварање украјинске аутокефалне цркве за чијег је поглавара изабран Епифаније Думенко.
 
Крајем 2018. године, на иницијативу тадашњих украјинских власти и Цариградске патријаршије, формирана је расколничка структура — такозвана „Православна црква Украјине“. У јануару 2019. године неканонска црквена структура је добила томос од цариградског патријарха Вартоломеја.
 
 
Извор: Спутник

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!