Света Софија: Председник Трамп примио првославног Архиепископа

Јул 24, 2020 - 21:38
 0  899
Света Софија: Председник Трамп примио првославног Архиепископа
Амерички председник Доналд Трумп поздравио је америчког Архиепископа Елпидофора (Ламбриниадиса) у Белој кући и инормисан је из прве руке о забринутости Православне цркве у вези са претварањем Свете Софије у џамију. „Изразио сам председнику Трампу дубоку забринутост због поновног претварања Свете Софије у џамију, као и сталну бригу по питању  безбедности Васељенске патријаршије и слободе вероисповести", твитовао је грчки православни Архиепископ после 15-минутног састанка у четвртак увече (по локалном времену) у Вашингтону.Према порталу Orthodox Times (петак), председник САД  Трамп је изразио велико незадовољство због одлуке турског председника Реџепа Тајипа Ердогана. Трамп је такође изразио забринутост око заштите људских права, а посебно религијске слободе немујслиманских  мањина у Турској.
 
Пре него што се срео са председником Трампом, Бисокопреосвећени Елпидофор је разговарао и са потпредседником САД Мајком Пенсом. Сједињене Државе су одлучно стале на страну Грчке православне цркве тражећи да Света Софија остане извор надахнућа и размишљања за све вероисповести и религије, забележио је потпредседник Пенс на твитеру.
 
Света Софија у Цариградуовог ће у петак 24. јула 2020. званично поново постати џамија. У присуству турског председника Ердогана, око 2.000 људи жели тамо обавити исламске молитве у петак, први пут после 86 година. Ердоган је од четвртка прегледао припремне радове, према извештајима агенција, и присуствовао откривању  таблице на улазу на којој пише „Велика џамија Аја Софија".
 
Председник високе турске верске установе Дијанета Али Ербас такође је најавио постављење  тројице имама у Ајасофија џамију. Међу њима је и имам царигрдске Јени џамије Ферух Мустуер. Породица овог муслиманског свештеног лица, који је рођен у Турској, потиче из Босне.  Према интернетском порталу Havadis.aт, Мустуер је радио и у Аустрији од 2006. до 2010. године.
 
Стална критика
 
Критиковање претварања Свете Софије у џамију није престало ни на дан прве молитве у петак. Орхан Памук, добитник Нобелове награде за књижевност, рекао је да је реконверзија супротна намерама Мустафе Кемала Ататурка. Његов циљ је била секуларна и истовремено Турска под утицајем муслимана. Памук је у интервјуу за Дојче Веле објаснио: „Турска као део велике европске културе и цивилизације“. Међутим, опозиција очигледно није снажна против Ердоганове одлуке, а критичаре нема ко да саслуша.
 
Муслимански интелектуални и опозициони политичар Цихангир Ислам оптужио је турску владу за лицемерје. „То неће бити молитва, биће политичка демонстрација“, рекао је он листу die Welt. Влада жели да сачува своју власт: „То је једини разлог зашто понекад користи верску реторику."
 
Овај турски посланик такође је оспорио покушај  „исламизације" своје матичне земље. „Турска није исламизирана, њоме управља ауторитарни режим", рекао је Ислам. Као муслимански грађанин, он чезне за Турском у којој превладавају људска права, владавина закона и демократија.
 
 

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!