Владика Лаврентије: Научимо децу да верују у љубав!

Септембар 7, 2020 - 17:56
 0  252
Његово Преосвештенство Епископ шабачки и администратор Епархије ваљевске г. Лаврентије служио је 6. септембра 2020. године, у тринаесту недељу по Духовима, свету архијерејску Литургију у храму Васкрсења Христовог, уз саслуживање свештенства и свештеномонаштва епархија Ваљевске и Шабачке. У наставку сабрања служен је молебан за успешан почетак школске године, а братство Саборног храма је даривало пакетићима бројне малишане.

 
Заблагодаривши свима који су принели молитве за ђаке, владика Лаврентије је узмолио је Господа да ученике награди мудрошћу, кротошћу, здрављем и добротом.
 
-Нека Господ сва наша поколења упути путем Светог Саве и путем највећих синова од Светог Саве до данас. Хвала вам што сте дошли да се заједнички помолимо и захвалимо Богу за много штошта. Пре свега за лепо време што нам је дао. Видите како је украсио небо и ово сунце и све што нас гледа и топло јеванђељски љуби... Нека вам благослови дела руку ваших и све ваше у домовима, који нису могли данас да дођу! Нека вам Бог буде сапутник, а Свети Сава тумач пред живим небесима у све дане вашег живота – благослов је владике Лаврентија упућен најмлађим Светосавцима да успешно савладају ђачке изазове.
 
У литургијској проповеди свештеник Дејан Трипковић је указао на значај образовања у формирању човекове личности. Поткрепивши примером Митрополита београдског Михаила Јовановића (1826- 1898), школованог у Кијевској духовној академији у времену тешком за српски народ, а вођеног љубављу према Богу, отаџбини и свом роду, свештеник је истакао да бити образован значи бити по образу Божјем:
 
-Школовати се не значи само стицати знање. Знања постоје и у рачунарима који су безосећајне кутије. Дакле, не треба само стицати информације, већ и врлине, живети по хришћанским врлинама. Пре Другог светског рата ђаци су полагали заклетву у којој се каже да ће бити добри другари, честити људи, да ће чувати природу и да неће чинити ништа што није пристојно за једног човека – хришћанина. Данас би, као родитељи, свештеници и учитељи, управо тако требало да васпитавамо децу – да на првом месту буду људи, како је говорио Патријарх Павле. Да сачувају образ Божји у себи. Да буду искрени и верују у највећу врлину која постоји на овом свету, а то је љубав.
 
Посебну лепоту богослужењу дало је учешће великог броја деце која су примила свету тајну Причешћа и са великом пажњом приступила молитви за успешну школску годину. Свештено братство ваљевског Саборног храма уручило им је пакетиће сачињене од књига, свезака и слаткиша.
 

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!