Без потпуног поверења у Творца и Његову Промисао, спасење је немогуће

Зашто је важно избегавати роптање.

Април 3, 2022 - 16:40
Април 3, 2022 - 16:46
 0  109
Без потпуног поверења у Творца и Његову Промисао, спасење је немогуће

Упркос најтежој ситуацији у којој се налазимо, важно је да се заштитимо од страшног греха роптања на Бога.

Тај се грех подмукло и танано, као змија, увлачи у душу и прстенује је. Наша вера у Господа заснива се на уверењу да је све што се шаље у наш живот дозвољено одозго. А задатак хришћанина је да се понизи и прихвати Вољу Божију.

Преподобни Силуан Атонски завештао: ко хоће да се спасе, мора, упркос свему, да захвали Свемогућем речима: „Слава теби, Боже наш, слава теби, Боже наш, слава теби, Боже наш!“ Овај наизглед наиван савет садржи највиши смисао односа човека и Бога. Без потпуног поверења у Творца и Његов Промисао, спасење је немогуће.

Данас је наша вера на испиту, као што је некада била на испиту вера Јова Дуготрпељивог, који је све изгубио у трену. И ако Му верујемо, Он нас неће посрамити. Само Господ уме да свакога води ка спасењу.

Животни циклус нас хвата својим челичним канџама, а ми немамо времена да размишљамо о главним стварима у свом животу, немамо времена да удахнемо. Човек жури између послова, куповине, покушавајући да испуни наметнуте стандарде. И тек кад га извуку из овог вртоглавог трчања, застане и помисли: куда ја то бежим? Све сувишно и површно нестаје. Остаје само оно што је било стварно.

Човек је слаб и немоћан. Својом вољом он не може да заустави трку, а, у ствари, није способан да сам учини ништа добро и спасоносно за себе. Све што jе добро и светло долази од Бога, Божанског присуства у нашем животу. И од тога у којој мери Га пуштамо у свој живот, добијамо прилику да се у потпуности реализујемо и отворимо све што је у нама – по лику и подобију.

Господ је са нама сада, као и раније. Зато, не очајавајмо, него се учврстимо у вери!

митрополит Антоније(Поканич)

pravlife.org

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!