Молитва и разонода

Јул 9, 2023 - 20:22
 0  72
Молитва и разонода

Преподобни Исак Сирин говори да молитва треба да буде једноставна, с мало речи: ”Цариника је спасила једна његова реч, разбојника на крсту једна реч је учинила наследником Царства небеског.” Многи подвижници се према тексту молитве односе као према необавезном елементу који служи за разоноду: као што, на пример, наша обућа има елементе који нису неопходни за ходање већ служе само за украс, тако и наша молитва садржи много тога необавезног, због чега се и састоји од тако много речи. У циљу разоноде, текстови молитава су украшени реторичким обртима, афоризмима, метром и ритмом (нарочито акатисти).

Мелодично појање, складан хор, наша пријатна осећања - све нас то помало разоноди, али истинска молитва није у томе. Одеш у госте: пријатна тераса, лепо предсобље, укусни колачи, мирисан чај - али ништа од тога само по себи није пријатељство. Пријатељство је нешто с ону страну пријатног простора и укусних колача.

Другим речима, православна молитва не може имати строге критеријуме. Постоје правила молитве, али не постоје критеријуми правилности. Осим тога, критеријуми се не могу сматрати циљем. Како је говорио светитељ Игњатије Брјанчанинов, “немој пустињску оазу доживљавати као Обећану земљу” ( Писма разним лицима, 196 ).

Ако Бог даје утеху у молитви, немојте помислити да је циљ молитве утеха.

Ако Бог даје уразумљење, немојте помислити да је циљ молитве уразумљење.

Ако Бог испуњава ваше молитве, немојте помислити да је циљ молитве испуњење ваше воље. У супротном, кад у вашем животу не буде озбиљних проблема, мирно ћете слушати радио и нећете хтети да узнемиравате Бога ситницама...

Протојереј Вјачеслав Рубски

zivereci.com

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!