Како схватити која је воља Божја

Како схватити која је воља Божја

Данас нам Господ у Јеванђељу каже…  Апостоли су се трудили, забацивали су мреже, а рибе није било. А Господ је рекао: хајде, баците овамо. И извукли су пуне мреже (уп. Лк. 5: 3-4). Ако неће Господ саградити кућу, узалуд се труде зидари (Пс. 126).

Међу нама има врло много трудбеника, људи који непрекидно раде. Али поступајући само по свом разуму и жељама узалуд се муче радећи. Ништа им не полази за руком. Јер телесном раду треба додати и духовни труд. С њим добијамо Божји благослов. И онда све иде, све се гради.

Како схватити која је воља Божја? Пре свега – треба да је тражимо, а не да покушавамо да урадимо нешто по свом по сваку цену и упркос свему. Треба да дамо могућност Богу да мења наше тежње. И да руководи нама у нашем свакодневном животу. Међутим, због нечега пречесто заборављамо на то. Нисмо свесни колико је важно да Господ забаци мрeже, да доспемо у њих и да постанемо стадо Христових оваца.

Данас славимо сећање на светитеља патријарха Тихона (Белавина). Његов значај за Цркву и за Свету Русију је тешко оценити по заслузи. У тешким годинама револуције кад је брат кренуо против брата он је остао на страни Христа одбивши да ратује против нове власти. Црква живи захваљујући његовим молитвама и труду. И не треба да мислимо да наша црквена молитва не иде даље од куполе. Она иде у космос, она обухвата цео свет, и Црква и дан-данас остаје стожер овог света. Због тога је за нас толико важна личност патријарха Тихона.

Наш земаљски свет и даље иде према свом крају и ништа га неће зауставити. О томе је пре много година писао Игњатије Брјанчанинов. Али можемо да помогнемо људима који се налазе поред нас. Јер имамо снаге да подржимо оне који су данас малодушни и не знају куда да иду. У стању смо да постанемо проводници Божје Љубави.

Нека вам је срећна недеља. У четвртак обележавамо Покров Мајке Божје са свеноћним бденијем претходног дана. Овај празник нас подсећа на Њену велику милост према нама. Захваљујући Њој живимо и боримо се за нови живот, за то да Христос буде међу нама. Увек и у векове векова!

Протојереј Андреј Лемешонок

obitel-minsk.ru