„У вртићу – Православље, здравље из природе и лековито биље“

„У вртићу – Православље, здравље из природе и лековито биље“
„У вртићу – Православље, здравље из природе и лековито биље“

Из штампе је изашао Зборник радова медицинских сестара - васпитача и васпитача из Алексинца. Књигу под називом „У вртићу – Православље, здравље из природе и лековито биље“ приредила је педагог Мирјана Видојковић и штампана је са благословом Епископа нишког Господина Арсенија.

 Зборник је од велике користи васпитачима али и учитељима и вероучитељима који раде са млађим узрастом у школи. Он садржи примере практичне наставе из наведених области, са фотографијама и пратећим текстом, па и нотним записима песама.

Упоредо с текстом о Светој Тајни Брака ми видимо фотографије практичне наставе у предшколској групи, са „младожењом“ и „невестом“ који су се дотерали за прилику, са „свештеником“, „кумовима“, импровизованим бурмама, крунама, свећама, итд. На сличан начин су изнете активности везане за Крштење, крсну славу, приредбе за празнике Светог Ћирила и Методија, Светог Саве, Рођења и Васкрсења Христовог. Ту је радионица у којој деца месе славски колач, ките иконе, бојају васкршња јаја, сеју божићну пшеницу. У књизи је и приказ одласка на богослужење, опис божићних и васкршњих обичаја, као и кратка житија неких Светитеља, са драмским и ликовним активностима везаним за лекције. У оквиру ђурђевданских активности деца скупљају и разврставају биљке упознајући њихова лековита својства и православну симболику.

 Учећи о меду  сазнају колико је благотворан, обилазе пчеларе, цеде мед и праве медењаке. Следи низ активности везаних за упознавање различитих врстâ воћа, поврћа, лековитих биљака. На крају је ту и мањи нотни зборник са духовним песмама подобним за малишане.

 На преко 300 страница је записана и систематично, прегледно изнета пракса медицинских сестара- васпитача и васпитача предшколске установе „Лане“. Мишљења сам да је овај Зборник веома драгоцен свима који раде са децом млађег узраста. Креативна решења у њему садржана дају идеје и побуђују да се осмисле нове. Њиме је у значајној мери олакшан труд васпитачима и учитељима, али је уједно и дивно сведочанство љубави, напора и подвига који су чинили поменути педагози.

Уз књигу се добија и ЦД са видео снимцима активности везаних за Православље, као и филм о животу Светог Саве.

Ово издање је значајно јер излаже и усмерава ка добром васпитању јер, како ће аутор тамо истаћи „васпитање младог нараштаја подразумева да се буде честит, побожан, мудар, поуздан, храбар... Породица је наследник духовних и моралних образаца и вредности. Улога предшколске установе је да подржи породицу у остваривању васпитне и образовне функције.“ 

Марко Радаковић, катихета