Једноставно, разговарајте са Богом

Април 5, 2023 - 14:26
 0  164
Једноставно, разговарајте са Богом
И онда се окупе неки кружоци истих интересовања, читају бесконачне акатисте о томе да се неко ожени или оде на факултет, или уопште о нечем другом. И све се то зове молитва по сагласности/правилу.
Ово је чиста магија и потпуна јерес. Ово је никаква молитва. Зато што се тако не моли. Богу није потребно да се молимо на некакав посебан, интензиван начин.
Акатист – то је веома умирујућа форма. Долазимо на дуге службе: певница пева, тамјан се дими, свештеник је у лепим одеждама, кандила горе пред иконама. А онда естетски уђете у богослужење, и вама више није уопште важно шта се тамо пева и шта тамо читају.
Недавно сам разговарао са парохијанима о коленопреклоним молитвама. Кажем им: «Тамо нема молитви Светом Духу». А ово су такви оцрковљени хришћани, имају 50 година, цео живот иду у цркву. «Ви сте сигурни?» Да, ја сам свештеник 30 година, потпуно сам сигуран да нема молитве Духу Светом. «То не може бити». То јест, људи цео живот иду у цркву, слушају ове молитве, а нису чак ни схватили да нема молитава Светом Духу. Као и многи други који уопште не разумеју каква се песмопојања тамо певају у време стихира и тропара, какав је тамо садржај. Општа тоналност, општи талас, који успављује и омамљује: тако постајеш спокојан и добар, као да си се и сам помолио.
Мој блиски пријатељ, иконописац, причао ми је како је својевремено имао кућу у једном селу близу Липецка. И тамо је био стари храм, где су у хору певале локалне старице из тог села. И тако је дошао у храм и све време покушавао да разазна шта оне певају. Ну, тако се догодило да хор пева неразговетно. А када је пришао певници, одједном је видео да старице не читају текст – јер су неписмене, не виде добро, само се хоровођа налазио испред њих. А оне су појале овако: «Ква-ква-ква-ква-ква…» Сасвим озбиљно, ово није измишљено. Ето, то је све што ми морамо знати о нашем присуству у храму.
Дакле, само пробајте да се просто помолите. Никако са молитвеником. Када дођете вечерас кући, пробајте да се помолите пре спавања. Занимљиво је шта ће се догодити. Показаће се да је овај опит веома тежак. Показаће се да веома желите да узмете молитвослов, јер изгледа да немате ништа да кажете Богу. И тада је, наравно, молитвослов неопходан, тамо је већ све написано. Ти већ спокојно читаш неке понављајуће фразе, и све је у реду. Но, одједном без молитвеника ти си нико. Ти не можеш да разговараш са Богом. У теби нема ни једне речи коју би могао да кажеш Богу.
 
Протоиерей Алексий Уминский
facebook.com

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!