Акатист светим новомученицима јасеновачким

Април 8, 2023 - 23:41
Април 9, 2023 - 00:31
 0  525
Акатист светим новомученицима јасеновачким

КОНДАК 1.

Ходите сви христоименити људи да с љубављу прославимо Свете и добропобедне мученике Јасеновачке, и венце им од непролазних цветова песама исплетимо, јер они имају смелост да се моле за душе наше. Мученичком крвљу њихове душе се као у царску порфиру оденуше због чега им кличемо:

Радујте се, Свети Новомученици Јасеновачки, дивни Сведоци Васкрсења Христовог!

ИКОС 1.

Анђели земни, о мученици Божји, видимо вас као светле облаке који обасјавају саборе правоверних људи и изливају нам кишу благодати. Ви носите неизрециву и безвремену светлост као красоту будућега века од које дајете и нама. Ваше чудоточне мошти исцељују душевне и телесне немоћи наше, и помазују освећујућим уљем радовања све који вам говоре овако:

Радујте се, јер Крст као царски скиптар држасте!

Радујте се, јер муке ваше беху лествица ка Царству светлости!

Радујте се, јер се вама као неразоривим темељом Црква Светосавска утврди!

Радујте се, јер вас као светлозарне храмове Духа Светога видимо!

Радујте се, Свети Новомученици Јасеновачки, дивни Сведоци Васкрсења Христовог!

КОНДАК 2.

Ви сте, о светли мученици, као богомзасађени рај. Ваша часна страдања сте као миомирисне цветове имали и њима сте сваку душу која вам притиче замирисали.  Не само кости ваше, већ и ваше хумке велики благослов изливају, због чега Богу кличемо: Алилуја!

ИКОС 2.

Страдања ваша дуго беху прикривана велом ћутања и заборава, зато је Црква Светосавска вама клицала: „Где си зашла и сакрила се, лепото моја, Свети мученици Христови! Тешко мени! Али сте се опет у своје време мени вратили, о жељени!“ Сада као духовно пролеће тајанственим цвећем благодати миришете нама и од зиме зала ослобађате све који вам умилно поју:

Радујте се, свештене луче Сунца славе! Радујте се, бесцени рубини у Божјој круни!

Радујте се, необориве куле Цркве Српске!

Радујте се, најкраснији цветови светосавског врта!

Радујте се, Свети Новомученици Јасеновачки, дивни Сведоци Васкрсења Христовог!

КОНДАК 3.

Стојећи крај гробова ваших ми се као на небу налазимо, али они који су порочни и када празнике мученика поштују без светковине остају. Зато помозите и нама да будемо беспрекорна и честита деца Божја сијајући чистотом усред рода неваљалога и покваренога да бисмо у слободи духовној Богу клицали: Алилуја!

ИКОС 3.

Сведоци Истине, мученици Јасеновачки, међу вама беше мноштво безазлене деце, коју Господ као нескверну и чисту жртву прими. Мучитељи у неразумном слепилу безбожништва заувек осташе, а отроци-мученици се као свесветле очи Цркве Божје јавише. Ликови младенаца су Христу приведени, Који их је у рајске обитељи уселио. Њима се поклањамо и обраћамо им се овако:

Радујте се, сакрушени пупољци у Царству бесмртности процветали!

Радујте се, наднебеска росо, која са Гора Вечних чудесно сијаш!

Радујте се, белоснежни љиљани чистоте руком Мајке Божје убрани!

Радујте се, ви који се Витлејемским младенцима уподобисте!

Радујте се, Свети Новомученици Јасеновачки, дивни Сведоци Васкрсења Христовог!

КОНДАК 4.

Свети Николај Жички, Балкански Златоуст, нам је о вама три завета оставио: да се не светимо, јер ко се освети, тај се не посвети; да вас литургијски прослављамо и да вас објављујемо целом свету. Ви сте наш у свету најскупоценији ђердан од живог бисерја које нас обасјава непролазним сјајем милости Божје коме кличемо: Алилуја!

ИКОС 4.

Неправду сте поднели, о ви у правду светло обучени. Иако сте многе жалости претрпели ви срца наша божанствено веселите. Прођосте сте кроз сенку смрти, али као богозарне звезде Цркву јасно украсисте. Понижене на земљи, Христос вас дијадемом победе овенча. Зато са љубављу празнујемо свети спомен ваш хвалебно вам узвикујући:

Радујте се, небеска светила, која од Трисунчаног Озарења блистате!

Радујте се, дрвета живота, која нам плод бесмрћа нудите!

Радујте се, богоносне реке, које нам из Едема воду благодати точите!

Радујте се, духовна соли, која сву земљу зачињавате!

Радујте се, Свети Новомученици Јасеновачки, дивни Сведоци Васкрсења Христовог!

КОНДАК 5.

Великомученички Јасеновац, најстрашнији жртвеник у Европи, славом богодивних знамења заблиста, јер на месту страдања вашег манастир Рођења Светог Јована Крститеља се обнови и пропоја, и тако место смрти ваше постаде неувењиви цвет живота. Место голготе ваше постаде место васкрсења. Крв ваша постаде семе за нове нараштаје православних, који Богу кличу: Алилуја!

ИКОС 5.

Некада мучени глађу и жеђу сада се Хлебом небеским и Извором живота, Христом, наслађујете. Некада наги сада сте у ризу бесмртности и спасења с више изатканом оденути. Остављени од људи вама је непобедиви саборац Света Тројица била. Скривана од света ваша жртва као муња изиђе по свој земљи благовестећи истину, а са њом мир и љубав. Зато вам химнопојемо:

Радујте се, јер жилама ваших страдања лукавога удависте!

Радујте се, јер своју светиљку крвљу натопљеном неугашеном сачувасте!

Радујте се, јер вас је Син беспочетног Оца Својом браћом назвао!

Радујте се, јер непоколебиви стубови Цркве Његове постадосте!

Радујте се, Свети Новомученици Јасеновачки, дивни Сведоци Васкрсења Христовог!

 КОНДАК 6.

Свети богомудри Вукашине Клепачки, необично беше твоме мучитељу чути када ти, вишњим миром испуњен, њему рече: „Само ти, дијете, ради свој посао!“ Те речи и нас данас као небомисаона лествица уздижу ка висини Христове заповести да не мрзимо, већ љубимо непријатеље своје и да Богу кличемо: Алилуја!

ИКОС 6.

Часна је пред Господом смрт ваша. У валовима мука ви као брод нисте потопљени имајући за кормилара Христа. Ваше душе као невесте Његове сада  су са  Њим као  са Својим небеским Жеником сједињене, јер сте на земљи у тами мучења Њега као Светлост до краја љубили. Зато лучама љубави цео свет обасјавате, маглу мржње одгонећи од свих који вам певају:

Радујте се, децо светлости због Христа, Светлодавца, убијена!

Радујте се, богоблажени победоносци због Жртвованог жртвовани!

Радујте се, красото Цркве због Цара свих векова поругани!

Радујте се, похвало светима због закона Господњег распети!

Радујте се, Свети Новомученици Јасеновачки, дивни Сведоци Васкрсења Христовог!

КОНДАК 7. 

Као невина јагњад ви сте због Јагњета Божјег заклани, али крепљени надом на будућа добра, ви сте огањ божанске љубави у себи имали, чак и у страдањима вашим, којима сте Христа подражавали. Њиме загрејте и нас озебле у странствовању нашем у овој долини плача да бисмо клицали Богу: Алилуја!

ИКОС 7. 

Наша тела беху муком уморена, али ваше душе, Божјом љубављу рањене, вечни живот задобише. Ваше ране засијаше као звезде на небу. Као голубице посребрених крила ви сада у луговима Царства небеског, ваше праве отаџбине, почивате и срца благодаћу позлаћујете свима који вам узносе славословље: 

Радујте се, јер својом раном змију од искони лажљиву ранисте!

Радујте се, јер се вашом божанственом крвљу потоци зла исушише!

Радујте се, јер гордог мучитеља победисте и Земљу кротких наследисте!

Радујте се, јер као боголепи житељи вишњи Сион сада обасјавате!

Радујте се, Свети Новомученици Јасеновачки, дивни Сведоци Васкрсења Христовог!

КОНДАК 8.

Постали сте, о мученици Божји, реке воде живе које Духом Светим мисли верних напајају и подсећају нас да праштати морамо, али заборавити не смемо, и зато похвалним венцима украшавамо спомен ваш, а ви крунишите светлом радошћу ваше благодати све који вас славе и Богу кличу: Алилуја!

ИКОС 8.

Ви сте, о светоименити мученици јасеновачки, златозарни венац дарован Цркви нашој, која торжествено ликује имајући вас, јер иако вас непријатељи оборише, Бог вас уздиже у славу непропадљиву. Неподмитљиви суд Господњи сада показује своју правду са висине. Ваше мошти се јављају као непотрошива ризница Духа Светога обогаћујући оне који вас химнохвале:

Радујте се, неувењиве руже, које душе верних умирисасте!

Радујте се, богонадахнуте жеравице, које безбожност спалисте!

Радујте се, најбољи сасуди Духа, који се небеским благочешћем окитисте!

Радујте се, непресушни извори, који нас нетварном светлошћу појите!

Радујте се, Свети Новомученици Јасеновачки, дивни Сведоци Васкрсења Христовог!

КОНДАК 9.

Као драго камење имамо вас, о храбри страдалници и чудесни мученици Спасови, јер се Њега као крајеугаоног Камена нисте одрекли. Кроз буру неописивих искушења сте прошли и у тихо пристаниште горњег Јерусалима сте дошли где у сабору са свима светима кличете Богу: Алилуја!

ИКОС 9.

О,тврђи од дијаманата страстотрпци, у мраку страдања ваша вера вам светљаше. Имајући силу Божју мучитеље трпљењем победисте, а немоћну дрскост и гордост демона смиреноумљем разористе. Као пшеница Господња у горње житнице сабрана ви сте плеву свега земног одбацили. Зато сладошћу благодати Духа Божјег храните срца свих који вам кличу:

Радујте се, нествореним огњем од надсуштне Тројице запаљени!

Радујте се, вечнога људскога достојанства носиоци!

Радујте се, благим Духом премудрости позлаћени!

Радујте се, божанственом вером Христовом знаменовани!

Радујте се, Свети Новомученици Јасеновачки, дивни Сведоци Васкрсења Христовог!

КОНДАК 10.

Историја српска страсна је седмица, али коју чека венац светлог васкрсења. Крв ваша тајно из земље ка небу вапи као Авељева. Знамо да би реч ваша данас била реч праштања и зато је једина српска освета – љубав. Стога Свесветој Тројици, Богу љубави, кличемо: Алилуја!

ИКОС 10.

Дивно је видети монахе и монахиње како свакодневно каде хумке под којима леже ваша тела, јер су та места као красне мирохранилице које нам божанствено миро исцељења обилно точе и духовним миомирисом вечности укрепљују све који ту са покајањем долазе. Ваше муке прођоше и ви сада наше муке одгоните. Молите Христа Бога, Увенчатеља и Утешитеља вашег, да подари велику милост и нама који појемо:

Радујте се, Богославни, јер својим страдањима васељену украсите!

Радујте се, Богочасни, јер је у памћењу Божјем ваш спомен!

Радујте се, Богодани, јер вам љубав беше основа прегнућа!

Радујте се, Богосилни, јер сте ви мртви јачи од живих!

Радујте се, Свети Новомученици Јасеновачки, дивни Сведоци Васкрсења Христовог!

КОНДАК 11.

Они који вас убише исписали су се из сваког народа на земљи, док ви не припадате сад више само своме већ свим Божјим народима. Токови ваше крви духовног фараона потопише, а творевину освешташе. Изранављени Велијара моћно ранисте. Нека ваша светлост наше мисли озари да би се огњем мудрословља разгореле како бисмо Богу клицали: Алилуја!

ИКОС 11.

Као сунце ви сте под земљу зашли, али сте опет засијали нама, роду вашем, чудесима нас озарујући. У страшним хладноћама сте промрзли, али сте ка духовној топлоти Живота прешли. Са небројеном војском српских новомученика ви престолу Господњем предстојите. У блаженству вишњег наслеђа вас грле зраци Трисунчаног Бога. Зато вас величамо:

Радујте се, јер вам преко Крста засијаше сви дарови Божји!

Радујте се, јер у пламену мучења Христа као Росу Доброте стекосте!

Радујте се, јер нам се у бури живота као тишина звездана јављате!

Радујте се, јер нас учите да је невиност највећа снага у свим световима!

Радујте се, Свети Новомученици Јасеновачки, дивни Сведоци Васкрсења Христовог!

КОНДАК 12.

Када сте разним мукама понижавани и са смрвљеним удовима лежали, лепоту обожења сте од Бога примили. Из таме временог страдања ви сте ка своме Сунцу правде, Христу, поранили, Који вас је на светлост своје неизрециве и надвремене славе извео, кличући му: Алилуја!

ИКОС 12.

О,љубвеобилни мученици, као многоплодне лозе ви сте Христу вино верности принели. Блажена је земља која примила ваш прах. Ви сте безобална пучина дарова Духа и лепота свих српских земаља мученикородних. Ви нас учите да ако неко за Христа и умре не пропада. Не презрите ове наше химне вама у част, дајући нам на уздарје благодат:

Радујте се, огњем Духа славе мачеви наоштрени!

Радујте се, Свецара Христа витезови венценосни!

Радујте се, за чисти хлеб Господњи пшеницо самлевена!

Радујте се, у горњи Јерусалим часно камење узидано!

Радујте се, Свети Новомученици Јасеновачки, дивни Сведоци Васкрсења Христовог!

КОНДАК 13.

О,свехвални, Свети мученици јасеновачки, непобедиви борци Крстом ограђени, примите од нас овај мали молитвени принос као духовно цвеће нашим сузама орошено. Помозите и нама да у Царству небеском и Цркви  првородних, на небесима записаних, заједно са вама кроза сву вечност Богу кличемо: Алилуја!

(Овај кондак се чита три пута, па онда икос 1. па кондак 1.)

МОЛИТВА СВЕТИМ НОМУЧЕНИЦИМА ЈАСЕНОВАЧКИМ

Свети Новомученици Јасеновачки, децо бесмртности, ваше душе на небу сада у блаженим хоровима пред Животворном Тројицом стоје, док ваше свечасне мошти на земљи зрацима божанскога Духа обасјане изливају преславну светлост исцелења свима који вас са вером поштују. Ваше мошти нам се јавише као други ковчег, који нас, нови, духовни Израиљ, спасава од свих невоља. Ви се, мученици Божји, показасте као часни печат Христових страдања. Притешњени мукама изађосте на ширину вечнога живота и као злато у огњу очишћено од земље у небеским ризницама сте тврдо сакривени сада. Знамо да Бог није у сили него у правди и зато место вашег страдања, наше ново Косово, за нас није град мртвих већ Град Живих. Измолите нам од Бог мир, од зала избављење и од грехова разрешење и све што је добро и корисно душама нашим да бисмо радосно славили једнога Бога у три Личности, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и кроза све векове векова. Амин.

 

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!