"Благодат Божија и савремени човек "

Јул 4, 2024 - 21:51
Јул 4, 2024 - 21:52
 0  24
"Благодат Божија и савремени човек "
Свети Апостол Павле у посланици Ефесцима поручује свим људима па и нашег савременог доба вештачке интелигенције да смо " благодаћу спасени кроз веру ". ( Еф.2.)
Међутим поставља се питање да ли савремени човек вештачке интелигенције нашег доба уопште то разуме и да ли је свестан шта значи Благодат Божија?
За савременог вештачки интелигентног човека који мисли да све зна у стварности живи у потпуном незнању и мраку и отуђености од Благодати Божије.
Савремени човек сматрајући да све може да постигне својим људским силама потпуно негира Благодат Божију и мислећи да је "богат уствари је несрећан, јадан , сиромашан, слијеп и наг" како пише у Откривењу СветогЈованаБогослова.(Откр.3,17)
Благодат Божија се пројављује кроз Свете Тајне Православне Цркве и њоме је све створено што постоји. Благодат Божија су нествoрeне божанске енергије које очишћавају, просвећују и освећују сваког човека који поверује у Господа нашег Исуса Христа.
Трагедија савременог човека нашег доба је што свесно одбацује Благодат Божију на конкретан начин. Дакле , никада не иде на Свету Литургију, нити се причешћује Светим Христовим Тајнама нити се исповеда а пост и молитва су за њега застареле идеје.
Јеретички синдром " непогрешивости римског папе" постао је мото савременог човека а то се види и код нас, где већина вештачки интелигентних људи сматра да су безгрешни, без потребе за покајањем и Светом Тајном Исповести.
Нажалост последице таквог стања су несагледиве јер савремени човек тоне све дубље и дубље у виртуални сатанистички понор , тражећи утеху у разврату , алкохолу и наркотицима а њихов крај је више него жалостан.
Човек створен да буде Бог по благодати постаде подсмех и ругло демонима у овоме свету. Позиви на покајање савременом човеку вештачке интелигенције у његовој савести изазивају револт и мржњу према свима који не само речју него пре свега својим животом их зову на покајање.
Њихов живот постаде једна мрачна карикатура где изгубљени у лавиринту савремене виртуелне сатанске обмане троше свој живот у боготуђености а самим тиме и мржњи према свему Божијем у човеку.
Драга браћо и сестре, оно што остаје нама је да се искрено молимо Господу нашем Исусу Христу да их просвети благодаћу Својом да се пробуде из мрака незнања и да уђу у светлост Христове љубави кроз живу делатну веру у Свету Тројицу.
Архимандрит Евсевије Меанџија

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!