Узрок прелести је поверење у себе

Август 17, 2024 - 23:58
 0  99
Узрок прелести је поверење у себе

Сви људи се налазе у извесном стању прелести која проистиче из њиховог поверења у себе саме. Ми смо врло склони томе, јер свака самоообмана ласка нашем самомњењу, частољубљу и гордости.
Кушач се ослања на ово стање самообмане, труди се да нас завара, усталасава наше страсти, распаљује славољубље и похлепу и покушава да нас покрене на задовољење свега овога.
Прелест делује најпре на наш ум; без противљења прихваћена, она изопачује ток наших мисли и покрете срца, узима целога човека под своје и шири се на сву нашу делатност.
Прелест прети свакоме који се труди да стекне врлине, нарочито када се ради о највишој међу њима – молитви. Јер демон овде примењује сваку лукавост да би ревнитеље ухватио у своје мреже. Прелести најчешће падају у плен они молитвеници који, верујући у себе, жуде да што пре достигну што више степене молитве. Уместо да стоје у смирењу пред Богом и да се труде у вршењу Његових заповести, они употребом спољашње технике и стреме ка духовним доживљајима. Међутим, једино будна пажња, срдачно покајање и смирење, чине основу и циљ молитве.

Св. Јован Лествичник

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!