Почните да ходате иако је још мрак

Мај 21, 2023 - 23:37
 0  118
Почните да ходате иако је још мрак

Чинимо огромну грешку ако мислимо да постоји нешто мимо Божјег промисла. Бог не ствара, нити је узрок искушења и проба кроз која пролазимо, али ипак није изван своје промисли. Предвиђа и не одређује, допушта, али не поспешује зло. Бог неће оставити чак и нашу највећу грешку, наш највећи грех и неуспех, а да их не преусмери у нашу корист. Оци на Светој Гори кажу, "када ђаво баца камење на вас, Бог гради цркве". И ово открива управо ову велику истину, да ниједно искушење и проба кроз које ћемо проћи у свом животу, неће остати неискоришћени од Бога. Ниједна Голгота неће остати без Васкрсења ако с љубављу сарађујемо с Богом. Можда се тренутно суочавамо са ћорсокаком - финансијским, емоционалним, пријатељским, медицинским итд. Али ако се уздамо у Бога и повезујемо се с њим, комуницирамо с њим, кроз молитву, свето причешће и Његове заповести, онда ће нам се отворити пут чак и тамо где не видимо излаз из нашег проблема.

Али, обратимо пажњу на један детаљ: пут је осветљен док се крећемо ка Светлости. Шта ово значи? Да почнете да ходате иако је још мрак. То јест, чак и ако није све савршено и јасно. Док идете напред, Сунце почиње да сија све више, прво светло се појављује и ви видите мало боље. Да, пред вама је пут који раније нисте видели у мраку. И док идете напред и верујете Богу, Сунце се диже све више и више, пут постаје све јаснији и кораци стабилнији, све док потпуно не засија и док пред собом не видите своје одредиште које се открива у лепоти.

Зато не очекујте да ћете постати савршени или да ће све бити идеално у вашем животу, да ћете почети да верујете и да идете Господњим путем. Почните и Бог ће вам открити с времена на време у вашем животу  да ћете стићи на одредиште.

Будите стрпљиви. Бог зна шта ради. Он зна шта је најбоље за нас. Верујте Му. Сви ти проблеми, болови и потешкоће - све због чега се питате „зашто“ - једног дана ће бити јасни у светлу Божје љубави.

Али за сада учите да верујете Богу. Зато, само напред и наставите да пратите овај пут који вам је Он поставио.

о. Хараламбос Пападопулос

plibyos.blogspot.com

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!