Покајање – данас, у овај час!

Октобар 21, 2024 - 21:36
 0  41
Покајање – данас, у овај час!

Браћо и сестре, свети апостол Павле каже: „Ево, сада је дан спасења“ (2. Кор. 6, 2), то јест: данас одмах треба почети са покајањем.

Када се човек дотакне благодати Божије, мора одмах да почне са својим покајањем и са променом свог живота, не одлажући то за следећи дан.

Ево сјајног примера како се блудница, која је била позната по свом неморалном животу у Александрији, покајала. Одлучила је да прода све што је имала и да новац да сиротињи. Њено покајање је било толико снажно да није могла да поднесе ни поглед на кућу у којој је живела и грешила. Оставила је кућу и све у њој, затворила врата за собом, па је отишла у манастир да води монашки живот.

Дошла је до саме капије манастира, покуцала на капију и пала мртва. Игуманија манастира имала је ово виђење: овој умрлој жени приступили су демони и анђели. Демони су говорили: „Она нам је служила целог живота, толико је упропастила своју душу да ништа добро није учинила." Анђели су пак рекли - „Ова грешница се покајала свим срцем, а време смрти не зависи од човека, већ од Бога."

Тако је Бог прихватио њено покајање, иако није успела да изврши ниједан подвиг, нити неко добро дело. Али то више није зависило од ње, такав је био Промисао Божији, и можда је Бог овом приликом хтео да покаже сву своју милост. Силом свог ватреног и искреног покајања за врло кратко време стекла је Царство Небеско. А шта би било да је покајање одложила за неколико дана? Могуће је да би се поколебала у својој одлуци и да би јој душа умрла заувек.

Браћо и сестре, не заборавите: Бог нам је обећао да ће нам опростити ако се покајемо данас, у овом часу. Али Бог нам није обећао да ћемо доживети сутра! Амин.

архимандрит Рафаило Карелин

tiveriopol.mк

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!