Пазите да неког не увредите

Фебруар 20, 2023 - 21:34
 0  74
Пазите да неког не увредите

Не ласкај другима, него се према њима понашај једноставно, као и према себи. Ласкање и лицемерје су особине малих људи. Не понашај се злобно и издајнички према ближњему своме, да не уступиш место ђаволу у свом срцу , па да те он победи и учини својим робом.

Посебно пази да никога не увредиш својим речима или делима, јер када вређаш човека, то је као да вређаш Бога који воли човека. Зато, ако случајно увредиш ближњег, трчи одмах да му се извиниш, да не би потпао под праведни суд Божији.

Нема смисла задирати у поступке других људи. Ова радозналост изазива клеветање, критиковање и друге грехе. Каква је потреба да се бавимо другима? Испитајте и упознајте себе.

Сетите се својих старих грехова и избришите их покајањем и сломљеним срцем, тако да не гледате шта други раде. Гледајте често у себе, испитујући да ли у вама вреба какво погубно зло. Наравно, није могуће прецизно испитати наше срце, али ипак можемо знати да ли се у њему гнезди неко зло. Ово ваше испитивање је веома корисно, јер рађа смирење, страх Божији, бригу о себи и молитву.

Разматрање туђих грешака је, напротив, извор сваког греха. А у очима Бога и људи то је мрска радозналост. Зато се чувајте ње.

Ако видите или чујете да неко греши, немојте га критиковати. Јер, ако некоме кажете његов грех, он ће то испричати другом, други ће трећем, трећи четвртом, и тако ће га сви знати и критиковати, што је тешко. Узрок свега овога бићете ви, који сте први огласили преступ свог брата.

Немојте клеветати ближњега свога, да не би себи и другима дали повода за грех.

Избегавајте критику, јер свако „стоји или пада код свог Господа“ (Рим. 14, 4). Уосталом, и ти си грешник, пошто праведник не суди и не критикује.

Суд над људима је само Христово дело, које му је поверио Његов небески Отац. Он ће судити „живима и мртвима“, а овом суду ћете бити присутни и ви. Пазите се, дакле, да не узурпирате Христову службу!

Не критикујте такве као што сте ви, да се не бисте нашли на будућем Суду оптерећени овим погубним грехом. Окрените се ка себи, испитајте себе, разоткријте своје грехе пред Богом, да би постигли покајање. Замолите Бога за милост за себе кривца, попут цариника, да се оправдате Његовом добротом.

Послушајте шта Господ Исус Христос каже оном који критикује: „А зашто видиш трун у оку брата свога, а брвно у оку своме не осећаш? 4. Или, како ћеш рећи брату своме: „Стани да ти извадим трун из ока твога”; а ето брвно у оку твоме? 5. Лицемере, извади најпре брвно из ока свога, па ћеш онда видети извадити трун из ока брата свога.“ (Мт. 7, 3-5).

Видите ли да су лицемери и лажни хришћани они који осуђују и критикују друге? Такви хришћани, чак и ако споља изгледају као свети, имају скривене грехе које не виде, и тако игноришу себе.

св Тихон

Из књиге „Марш у рај“

vimaorthodoxias.gr

 

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!