Достојевски и данашњица

Август 21, 2022 - 15:57
 0  1.1k
Достојевски и данашњица

Дело Свете Марије (Скопцове) Достојевски и данашњица није сувопарни рад експерта за руску књижевност, него лично виђење суштине стваралаштва славног писца. Оно што је ова песникиња и светитељка наших дана препознала као саму срж дела Достојевског, приказала је сажето и језиком који не замара читаоца. Напротив. Kњига се чита заиста у једном даху. И на крају сваки читалац зажали што текст није дужи.

Мати Марија је била књижевница, врхунски интелектуалац, непоколебива политичка активисткиња, истинска хуманитарна радница, несвакидашња монахиња и светитељка.

Рођена је у Русији у последњој деценији 19. века. Била је политички активна све док је због тога умало нису осудили на смрт. Онда је емигрирала у Француску. Сарађивала је са најзначајнијим философима, богословима и књижевницима, збрињавала немоћне и одбачене, учествовала у борби против нациста. Живот је окончала у концентрационом логору.

Добровољно је обукла хаљину са бројем друге затворенице и потом страдала у гасној комори логора Равензбрик, на Велики петак 31. марта 1945. Два дана касније, Црвена армија ће ослободити логор. Уписана је у диптихе светих као Преподобномученица Марија Париска.

Берђајев је Мати Марију сматрао једном од најзначајнијих жена у руској емиграцији. По речима овог значајног хришћанског философа, „у њеном животу, у њеној судбини, као да је одражена судбина читаве епохе. У њеној личности налазе се црте које толико плене код руских жена – отвореност према свету, жеља да олакшају људске патње, пожртвованост, неустрашивост.“

Kњига Мати Марије Достојевски и данашњица садржи следећа поглавља:

1. Достојевски као уметник и психолог
2. Човек код Достојевског
3. Средњи пут
4. Путеви Инквизитора
5. Хришћански пут. Истинска слобода
6. Русија и руски народ
7. Пророчки дар Достојевског

biblos.rs

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!