Достојевски и данашњица

Достојевски и данашњица

Дело Свете Марије (Скопцове) Достојевски и данашњица није сувопарни рад експерта за руску књижевност, него лично виђење суштине стваралаштва славног писца. Оно што је ова песникиња и светитељка наших дана препознала као саму срж дела Достојевског, приказала је сажето и језиком који не замара читаоца. Напротив. Kњига се чита заиста у једном даху. И на крају сваки читалац зажали што текст није дужи.

Мати Марија је била књижевница, врхунски интелектуалац, непоколебива политичка активисткиња, истинска хуманитарна радница, несвакидашња монахиња и светитељка.

Рођена је у Русији у последњој деценији 19. века. Била је политички активна све док је због тога умало нису осудили на смрт. Онда је емигрирала у Француску. Сарађивала је са најзначајнијим философима, богословима и књижевницима, збрињавала немоћне и одбачене, учествовала у борби против нациста. Живот је окончала у концентрационом логору.

Добровољно је обукла хаљину са бројем друге затворенице и потом страдала у гасној комори логора Равензбрик, на Велики петак 31. марта 1945. Два дана касније, Црвена армија ће ослободити логор. Уписана је у диптихе светих као Преподобномученица Марија Париска.

Берђајев је Мати Марију сматрао једном од најзначајнијих жена у руској емиграцији. По речима овог значајног хришћанског философа, „у њеном животу, у њеној судбини, као да је одражена судбина читаве епохе. У њеној личности налазе се црте које толико плене код руских жена – отвореност према свету, жеља да олакшају људске патње, пожртвованост, неустрашивост.“

Kњига Мати Марије Достојевски и данашњица садржи следећа поглавља:

1. Достојевски као уметник и психолог
2. Човек код Достојевског
3. Средњи пут
4. Путеви Инквизитора
5. Хришћански пут. Истинска слобода
6. Русија и руски народ
7. Пророчки дар Достојевског

biblos.rs