Још увек нисмо научили да волимо своје жене

Још увек нисмо научили да волимо своје жене

Читам дневне молитве. Гледам у лице Богородице и мислим на три жене које су за три дана тако неправедно отишле из руку својих мушкараца и партнера. Поред ових, мислим и на седамнаест њих које су страдале само у 2021. години и на дванаест, у првих седам месеци 2022. године.

Ми у цркви изговарамо молитве и певамо химне  жени већ вековима.  Шта је пошло наопако и још увек нисмо научили да волимо своје жене? Наше мајке, сестре, пријатељице, партнерке, супруге и мајке наше деце?

Сигурно је да нису сви мушкарци исти. Има дивних мушкараца који воле и поштују жене, цене њихову вредност.

Молим вас, не слушајте кад вам кажу -"Помутио ми се ум, нисам знао шта радим...". То су глупости. Нису се збунили, они су тачно знали шта раде. Јер, пре него што су извадили нож или их удавили својим рукама, годинама су их свакодневно малтретирали.

Христос је јасан. Убиство се не врши само ножем, већ и речима и делима. Много пре него што су убили ове жене, злостављали су их физички и вербално, вршили емоционално насиље. Контрола, моћ, ауторитарност, кривица, страх, манипулација, претње, и још много тога чинили су свакодневни живот ових жена .

Зашто су ове сада убијене, колико их свакодневно злостављају у браковима и везама, о томе не расправљамо јер ћете бити шокирани.

Дакле, ниједан ум није био помућен у том тренутку. Њихов ум је болестан  годинама. У време убиства, једноставно су изнели сав мрак и пакао који су годинама носили у себи.

Данас нема изговора за такве ствари. Постоји на десетине начина да излечите своју унутрашњост уместо да  трујете животе других.

Ако нисте добро, уместо што свакодневно ширите смрт, идите и тражите их.

И како је с правом рекао један мој пријатељ писац - „Иако родитељи  нису били беспрекорни приликом обликовања нашег карактера, после одређеног узраста изговори нису нимало убедљиви. Чак и за најтрауматизованије, увек постоји психотерапија.”

 о.Пападопулос

 facebook.com/p.libyos