Кад се одвојимо од Цркве, од Свете литургије...

Децембар 23, 2023 - 16:41
 0  32
Кад се одвојимо од Цркве, од Свете литургије...
Ђе је узрок тако великих поремећаја, кад ми то почињемо да блудничимо? Кад се зачиње блуд у нама? Свети Григорије Палама каже, кад се одвојимо од Цркве, ми крштени у име Оца и Сина и Светога Духа, кад се одвојимо од Цркве. Пазите, не од Цркве, како је ми доживљавамо. Не од православног начина живота каквог би смо ми хтели да водимо, не то не може у православној Цркви. То ћеш неђе другде да тражиш, и врло вероватно да нађеш. У православној Цркви нећеш како ти хоћеш, него како је Бог заповедио, ако хоћеш за њим да идеш! Ако нећеш, слободан си, УЗМИ ПИШТОЉ РЕПЕТИРАЈ, СТАВИ ЦЈЕВ У УСТА, И СЛОБОДНО ПОВУЦИ ОБАРАЧ, УБИЈ СЕ, УБИЈ СЕ ОДМАХ, или се убијају годинама: кроз наркотике, кроз магију, кроз блуд, кроз јефтин и површан начин живота, кроз светски начин живота... А шта је светски начин живота - страсни, бесмислен. То је убијање, не из прве, него онако мрцварење - убијаш себе, кратким резовима жилетом, полако, да цури као по кап, начета вена и умиреш, убио си се, само што полако умиреш. Дакле, одвајање од Цркве православне, дакле, онакве, каква она јесте и оног начина живота, како је Бог заповедио да се живи, то је узрок и корјен блуда. Не може човек да блудничи ни тјелесно, ако претходно није умом заблудио, ако вољом није заблудио, ако срцем није заблудио, ако срцем није заблудио од Бога и од Оца.
Зато где год има тјелесног блуда и разврата, ту можемо сигурно да закључимо да се човјек, породица или народ одвојио од Цркве. Јер немогуће је да живимо у Светој православној Цркви, онако како треба а да блудничимо, то је немогуће.
Блудник по правилима и канонима Цркве, не сме ни да уђе у Цркву. Блудници не смеју да уђу у Цркву, они стоје напољу, изван Цркве, клечећи на коленима, у случају да су се покајали и то тек да чују рјеч Божију... А светињу не смеју ни да гледају. Тада су се двери затварале и они су заједно са светима остајали изнад Цркве, јер су гори од некрштених, а на светињу нису смели ни да гледају, а камоли да се причесте. Блудник не може да прими крв и тело Светога Бога. Блуд у сваком смислу. Тјелесни је најгори јер се најтеже лечи, ко тјелесно блудничи, Свети Оци кажу да такав човјек врло тешко устаје, и потребна је велика благодат да се тргне, али понављам узрок и корен блуда је одвајање од ума, воље и срце од воље Божије, од ума Цркве, тј ума Христовог и од Богослужбеног поретка Цркве.
И од куд толики блуд међу нама данас,од куда таква заинтересованост за све што није Божије, за све што није православно, за све што није благословено? Откуда таква заинтересованост? Ум кад се одвоји од Бога, он полуди браћо и сестре. Он се устреми као дивље пашче на све. И никада не може да се насити. Знате ум човек, дух човечији када се одвоји од Бога, ничим не може да се засити. Било која страст да је у питању, ничим не може да се засити. Било која страст да је у питању: стомакоугађање, блуд, среброљубље. Јер дух човечији може утеху у мир да нађе само у заједници са Светом Тројицом - Духом Светим, кроз сина Очевог, и ништа друго не може да га утеши. Не једна жена, него милијарду жена, не један евро, него милијарду, не један град, једна земља, но читав свијет не може да га засијити. Погледајте како ђаво кроз човјека лаје и на звијезде, хоће лудак и на звезде да се попне, хоће и планете да осваја. Није му довољна површина него рони и скаче. Дакле лудило! А Бог присутан, Бог присутан на длану имамо небо, а ми тражимо нешто друго.
Откуд то блуд? А како почиње блуд браћо и сестре? Кад се одвојимо од Цркве, од Свете литургије. Света литургија је заповеђенаа браћо и сестре. Православни хришћани који су се крстили свесно, мада су многи и несвесно примили крштење - они су обавезни, пазите обавезно, Бог је тако заповедио да буду присутни на дан Господњи у светим храмовима, да буду присутни у Светим богослужењима. Да ли су у питању постови, обавезно постови да се држе. Без обзира како свијет живи, свијет је браћо и сестре мртав. У свијету важе други закони. Хоћемо ли ми ђавола да слушамо, са свим његовим медијумима, а има их много. Данас је ђаво заузео готово све позиције, и сви говоре у његово име. Морају, јер тако он хоће!
А ЧОВЕК БЕЗ БОГА, БЕЗ БЛАГОСЛОВА ЦРКВЕ, НЕ МОЖЕ ОН ДА СЕ ПРОТИВИ ЂАВОЛУ!
Ђаво је велика сила браћо и сестре, он је ангеле скинуо са небеса, а камоли мртвога човјека без силе Божије. Каква је то сила, то је ништа, то се вуче, помислима управља народима. Нема он ту никакве препреке, сем ако види крст Господњи, ако не види да је благослов Господњи на човеку, који живи по вољи Божијој, кроз послушање Цркви. Само такви могу препреку да му представљају, ово друго, он вози како хоће, и ради са њима буквално шта хоће!
Отац Рафаило Бољевић
facebook.com

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!