Бежање од одговорности

Јул 22, 2022 - 09:09
 0  139
Бежање од одговорности

Колико смо пута страдали или "страдали" за нешто за шта нисмо криви? Сигурно много пута. И врло је непријатно. Никоме не прија када други у нас упиру прст за неку кривицу са којом заиста немамо ништа. Није пријатно ни када нас неко разобличи за оно за шта смо заиста криви, и где нас по свакој правди следују казна и срамота.

У још више случајева смо се у животу извукли за неко наше недело, за ружну реч, клевету, осуду ближњих. Колико смо пута само помислили, рекли или позавидели другима, а да то никада нико није сазнао. Небројено много пута. Неупоредиво више него у првом случају. Но, тада нисмо осећали ни нелагоду, ни непријатност јер за то нико није сазнао и не зна, сем нас.

А да ли је тако?
Наравно да није.

Ту је Господ који зна и види сваку нашу жељу, изговорену реч па и најмању помисао. Ту је наш Свети анђео Чувар ког смо добили на крштењу, који је сведок целуокупног нашег живота, сваког његовог трена од крштења до упокојења. А ту је и "онај" који ће покушати да све те ружне речи, дела и помисли искористи како би нам отежао улазак у Царство Небеско, и да нас на све расположиве начине прикаже као неког ко припада њему и његовом царству таме.

Зато се треба кајати, треба се исповедати. Господ је устројио црквену хијерархију. Од Светих апостола чији Сабор данас прослављамо, до свих оних који су благодаћу Духа Светог наследили све оно што им је Христом дато - а то су искључиво православни свештенослужитељи. Њихова основна мисија је да лече оболели свет од греха, смрти и ђавола. Немојмо избегавати оно што нам је из љубави а на спасење дато. Не комшијске, другарске или родбинске љубави, већ од Љубави која је свет створила.

Немојмо бежати од одговорности. "Покајте се, јер се прибижи Царство Небеско" - и данас вапи за цео род људски велики и Свети Претеча. Уђимо у храм, приђимо пастиру (свештенику) и немојмо бежати. Будимо достојанствени и храбри. Свуцимо са себе прљаве хаљине грехова и недела.

Бежање починиоца са места злочина лишава тренутне одговорности, али не умањује чињеницу да је одбегли злочинац.

"Нема ништа тајно што неће бити јавно, ни сакривено што се неће дознати и на видело изићи." (Лк 8,17.)


????✏️Горан Маринић

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!