Бог нас не убија

Јануар 4, 2022 - 17:14
 0  112
Бог нас не убија

Не, ја као хришћанин не могу да прихватим да Бог и Богородица желе да људи умиру, да их убијају на аутопутевима, да их кољу у ратовима и да страдају на онколошким одељењима у болницама.

Бог, откривен у Христу, није крвожедни манијак, убица, смртољубац, који се радује тузи, сузама и страдању људи. Он не изазива несреће, не тражи смрт човека. Он бира да умре за нас. Његов Крст ће увек остати саблазан у апсурду људске историје, доказ да Он никада није желео нашу смрт, већ је умро уместо нас.

Бог хришћана је један од најчуднијих, нема никакве сличности са људским представама о Богу.

Бог и Јеванђеља нису ти који наносе штету а затим стоје пред ожалошћеним људима који сломљених срца оплакују губитак својих најмилијих. Бог није против њиховог бола, већ је са њима, поред њих, у њима, као Онај који пати.

Овај свет није какав је Бог желео, већ онај који је људска слобода искривила и исковала у бескрајној ноћи смрти.

Бог у овом свету пати. Страда под нашом слободом која Га је оклеветала, издала, судила Му, разапела Га, убила.

Христос је разапет сваки пут када наши погрешни избори и понашања, те самодеструктивне жеље, обликују друштво смрти.

Не, Бог не изазива несреће и болести. Напротив, Он их претвара у Васкрсење, пролаз у Његову вечност. Он нас подржава, не осуђује нас. Божије ћутање су Његове сузе. Божије место није испред мајке која оплакује своје дете, већ поред ње. Јер, као што Библија каже, Бог никада није желео смрт и зло.

Извори зла су - физичко зло, зло које чинимо другима, зло које други чине нама, зло које чинимо себи и ђаво. Бог нема везе са злом, већ само са лепотом која ће на крају, како каже Достојевски, спасити свет.

Бог не производи зло, али кад год на њега наиђе, Он га преображава. Смрт претвара у  Васкрсење.

Бог узима наше страсти, грешке и неуспехе и претвара их у благослове. Тамо где неодговоран и неправедан чин шири смрт, Бог одговара Васкрсењем .

o. Пападопулос

orthodoxia.online

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!