Може деловати превише за један људски живот, али ја сам то пронашао...

Август 15, 2024 - 23:22
 0  101
Може деловати  превише  за један  људски живот, али ја сам то  пронашао...
Три страсти, једноставне али неодољиве, су ме носиле кроз живот; чежња за љубављу, трагање за знањем, и  неподношљиво жаљење због патње човечанства.  Ове страсти, као снажни ветрови, су ме носиле тамо и амо по својевољном курсу, изнад великог океана  патње, досежући  саме ивице очаја.
Трагао сам за знањем. Желео сам да разумем људска срца. Желео сам да сазнам зашто звезде сијају.  Трудио сам се да схватим  питагорејску моћ по којој бројеви имају утицај над током.  Нешто од тога, али не много, сам и успео.
Љубав и знање  су ме уздизали  ка небесима онолико колико су ми били доступни, али ме је сажаљење  вукло назад ка  земљи. Од‌јеци болног вапаја одзвањању у мом срцу. Деца која умиру од глади, жртве тлачења и мучења, беспомоћни стари људи који су терет својој деци, и читав свет самоће, сиромаштва и злопаћења  који прави ругло од онога што  људски живот треба  да буде.  Чезнем да ублажим то зло, али то  не могу,  зато и  сам патим.
То је био мој живот.  Налазим да је био вредан живљења, и радо бих га проживео поново да ми се за то укаже прилика.
Трагао сам за љубављу, јер  пре свега, она  доноси  усхићење;  тако снажно усхићење  да бих често жртвовао остатак живота за неколико сати ове радости.  Трагао сам за њом, затим,  јер олакшава самоћу, ту ужасну самоћу у којој престрашена свест гледа преко руба света у хладни, недокучиви , беживотни бездан.  Трагао сам за њом, напослетку, јер сам у  љубавном  сједињењу,  у чудесној минијатури,  видео назнаке  визије неба које су свеци и песници замишљали.
То је оно за чим сам трагао, иако то  може деловати  превише  за један  људски живот, то је оно што сам, на крају, и  пронашао.
Претпостављао сам до тог времена да је поприлично уобичајено да родитељи воле своју децу, али ме је рат убедио да је то ипак редак случај. Претпостављао сам да многи људи воле новац  више од било чега другог, али сам открио да разарање  воле још и више. Претпостављао сам да су интелектуалци одани истини, али сам открио да ни десет посто њих не цени истину више од популарности.
Као заљубљенику  истине, национална пропаганда свих ратоборних нација ми се смучила. Као заљубљенику цивилизације,  враћање у варварство ме ужаснуло.
Живео сам у потрази за визијом како личном, тако и оном  друштвеном. Личном,  да се постарам за оно што је племенито, за оно што је лепо, за оно што је питомо, како бих омогућио тренуцима спознаје да дају  мудрост земаљским временима.   Друштвеном : да замислим друштво које ће тек бити створено, у ком се особе развијају у слободи, и  у ком ће мржња, похлепа и злоба изумрети јер неће бити ничега да их храни.
У ово верујем, а свет са свим својим ужасима,  још није успео да ме  поколеба.
Бертранд Расел

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!