Проблем са нашим “ограничавајућим” жељама

Јануар 16, 2023 - 16:53
 0  120
Проблем са нашим “ограничавајућим” жељама

"Знаш ли зашто не можеш да будеш срећан?"

„Зашто?“ упитао ју је гледајући у њене велике црне очи.

"Зашто што чекаш срећу са одређеном женом. Или ћеш је наћи или никада нећеш бити у вези. Али, то је правило неуспеха. Што више ограничавајућих жеља имаш, то је извеснија твоја несрећа."

„Шта подразумеваш под ограничавајућим жељама?“

„Ограничавајуће жеље“, рекла му је тајанствена жена, коју је управо упознао у возу за Атину, „су оне жеље које приближују радост и срећу само по једном животном сценарију. Када чекате, на пример, да добијете унапређење да бисте осетили задовољство, када желите позицију шефа или ћете умрети, када, да би били срећни, желите луксузни ауто или новац или чак жену са одређеним карактеристикама. Када у неколико речи ограничите радост на своју жељу а не на ток живота. У мистерији Бога, који пред нас доноси оно што нам је потребно у свакој фази нашег живота“.

"Значи, кажеш ми да не треба да желимо?" рекао је помало раздражено, прогутавши још једну шољицу кафе.

„Наравно да треба да желимо, али и да контролишимо куда нас наше жеље воде.

Зато што много пута бивамо заробљени једним животним планом и то без могућности бекства. Буди флексибилан пријатељу, буди способан као вода да отвараш нове токове, нове путеве, правиш нове планове када видиш пропаст пред собом. "

"Да, можда си у праву што ме тераш да размишљам. Можда сам ја заробљен."

"Јеси, јер никада ниси мислио да срећа можда није у ономе што ти „желиш“ већ у ономе што живот доноси пред тебе и тражи да то откријеш, научиш, сазнаш а ти то поричеш јер то није оно што си очекивао или желео у свом уму. Зато, изађи из ума и живи живот.

Свет не чине наше ограничавајуће жеље, већ Божје богатство и изобиље, сва чуда, пуно прилика и могућности. Само се ослободите "права" свог ума и "жеље" свог ега. Отворите се за оно што никада нисте очекивали а увек је било ту да вам пружи радост"

о. Хараламбос Пападопулос

facebook.com/p.libyos

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!