„Када човек напусти своје жеље, тада се Бог мири са њим и прима његову молитву“.

Април 19, 2024 - 18:51
 0  43
„Када човек напусти своје жеље, тада се Бог мири са њим и прима његову молитву“.

Молитва остаје без одговора, када је њен садржај дошао у супротност са оним што је Господ промислио.
„Када човек напусти своје жеље, тада се Бог мири са њим и прима његову молитву“.
А ако неко одговори да неки, иако су тражили од Бога добра, односно стварање врлина и божанско просветљење, нису добили ништа од тога шта су тражили, онда ми одговарамо да „нису заслужили да приме ова добра у себе због њихове гордости. Хтели су да се похвале добрима која ће добити од Бога“. Другим речима, чак и ако је садржај молитве добар, али је намера особе која се моли зла, онда је Божији одговор особи која се моли негативан, Бог не одговара.
Када нешто тражимо, а не добијемо, размислимо о следећем:
а) Било је потребно више истрајности и одлучности у молитви
б) или је било потребно исправити карактер молитеља и показати већу бригу о молитви;
ц ) или молитва није услишена због недостојности онога који се моли.

Када имамо не само један од три разлога, већ више, онда је природно да не добијамо одговор од Бога или да је одговор негативан. Тада се интензивније осећа... одсуство Бога. Наравно, овај осећај Божијег одсуства током наше молитве је погрешан или чак неправедан.
Када бисмо свој однос, који се ствара са Богом у време молитве, видели у светлу узајамности, онда би Бог могао да се жали на нас много више него ми на Њега. Жалимо се, јер нам се не открива у неколико минута које му посветимо. 
Али шта да кажемо о два и по сата, када Бог може да покуца на наша врата а ми одговоримо: „Извините, заузет сам?“ или када уопште не одговоримо, зашто нисмо чули куцање на врата нашег срца, нашег ума или наше савести, нашег живота? Тако долазимо у ситуацију у којој немамо право да се жалимо на одсуство Бога, јер смо ми много више одсутни него што је Он икада био.
Незаборавни су одговори које је Свети Јован Златоуст дао на нашу тему. Бог одговара негативно:
а) Када је боље не чути молитву него је чути. Негативан одговор на молитву може се десити чак и светима, као што се десило Мојсију и Павлу. „Бог није дозволио Мојсију да уђе у обећану земљу, а Павле, молећи се за своје здравље, није био услишен.
б) Молитва остаје без одговора „када тражимо одмах“, јер је Бог мудар и зна када нам је на корист да услиши наше молитве. Ако људи знају да дају корисне ствари својој деци, много више Бог зна када да да и шта да да. Јер све чини за нашу корист“.
в) Следећи разлог за неиспуњавање наших молитвених захтева је када смо грешни и, не само да истрајавамо у греху, него се и хвалимо њиме. Тада је Божији одговор негативан, ми не добијамо никакав одговор на наше молитве. 
Јер и данас постоји овај феномен: неки трче код светаца, али не напуштају видовњаке, ни гатаре и астрологе. То показује да не могу да разумеју болест од које болују, већ живе уз анестезију. Свети Златоусти употпуњује карактеристике. У овим случајевима треба водити рачуна само о једној ствари. Нека оболели од ове болести преброде своју болест, излече своју болест, поврате здравље и тада ће свакако уследити Божија помоћ.

г) Наши захтеви остају неиспуњени када смо љути, када се молимо против наших непријатеља и против оних који су нас ожалостили.
Авва Исаија Отпоченик наглашава: „Немојте имати непријатељства ни према коме, јер ваша молитва неће бити прихваћена од Бога. Будите у миру са свима, да бисте стекли милост код Бога када се молите. Онај ко хоће да се из дубине ума моли Богу, да му молитва буде истинита и чиста, мора прво да испита ум свој какве мисли има, да би, када каже Богу „помилуј ме“, добио опроштење. 
Јер, пошто смо сви тиранизовани насиљем греха, никада не смемо мислити ништа лоше ни против једног човека. У супротном, раздражујемо Бога, јер оно што у својој молитви говоримо о својим непријатељима „нису речи човекове, него ђавоље“. И штавише, на овај начин се тражи од Бога да промени закон о љубави, који је сам установио. Молитва је, каже Златоусти, лек. Али лек се мора искористити пре истека рока употребе. Човек мора знати када и како да га користи. Иначе, његово активно деловање нема никаквог резултата, никакве користи. 
Један од разлога за негативан одговор Божији, према Светом Јовану Климакусу, је што молилац још није спреман да прими поклон који тражи.

(+) Старац Јефрем из скита Агиос Андреас

inpantanassis-blogspot

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!