Љубав не значи мењати другога, већ себе мењати зарад другог

Јул 26, 2024 - 23:19
 0  131
Љубав не значи мењати другога, већ себе мењати зарад другог

Сви тражимо некога да нас разуме, да нас осети, да нас додирне, да са нама разговара, да нам пева љубавне песме, да нам шапуће успаванке, да нас љубазно погледа, да нас загрли као нејаку бебу, да греје нас својим осмехом, да плаче са нама. . .

Сви тражимо некога у чији живот бисмо се савршено уклопили. Али, за то је потребан рад. Неопходно је постати као пластелин, попримити облик загрљаја другог, потпуно се уклопити у њега, као да је направљен за нас.

И тада ће бити Рај. Тада схватате да љубав не значи мењати другога, већ мењати se зарад другог онолико колико је потребно. И тада све добија дубоко значење. И тада све постаје лако. И онда више не бринемо.

"Да ли ме волиш?"- питао сам једном, а небо ми је показало звезде, поветарац ми је миловао лице, Бог ми показао свој крст а ти си ме пољубила у образ у знак вечног прихватања.

***

Никада не узимајте особу здраво за готово јер ћете постати равнодушни и на крају је изгубити. Никада се не претварајте да сте опседнути неким, јер ћете га на крају, уместо да се повежете са њим, одгурнути својом опсесијом.

Потребна је опрезност. Ваш загрљај не би требало да буде ни превише лабав, јер би друга особа могла да помисли да вам није стало до ње, нити превише чврста, јер би друга особа могла да вам замери на вашој бризи која гуши и да пожели да се ослободи вашег присуства.

Када бринемо о особи, покажимо то својом љубављу и дискрецијом. Много пута, у покушају да покажемо своју љубав према другој особи - и из страха да ћемо је изгубити - идемо толико далеко да је одгурнемо док покушавамо да се још снажније повежемо са њом. То јест, допуштамо нашем страху од губитка да води наше мисли и поступке према њој, а то доводи до резултата супротних од оних које смо очекивали.

Наше манифестације и поступци према другоме морају извирати из духа љубави и разборитости. Тада наш однос са њим постаје дубљи. Много пута мислимо да је веза јака када смо са другом стално, сваки дан, сваки тренутак. Међутим, то није тачно. Веза је јака када постоји искрена брига и искрена љубав међу људима. Тада, чак и ако се не виђају сваки дан, њихова веза се продубљује и напредује.

арх Павлос Пападопулос

zadrugata.com

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!