Старац Пајсије: Човек се познаје по очима

Март 31, 2022 - 19:32
 0  130
Старац Пајсије: Човек се познаје по очима

Млади су раздражени кафама, цигаретама… Па, како онда да видиш бистар поглед, Божију благодат на њиховом лицу!?

Један архитекта је био у праву када је рекао групи младића коју је довео на Свету Гору: Наше очи су попут очију покварене рибе. На Свету Гору је дошао са десетак младића од осамнаест до, отприлике, двадесет и пет година. Он се већ духовно преобратио, али се сажалио на младе који су живели развратним животом. Успео је да на неке од њих утиче, убедио их је и купио им карте за Свету Гору.

Већ сам пошао из келије, кад их сусретох на путу. Казах им: Већ сам пошао, али хајде да поседимо мало. Тако седосмо. У тај час стигоше и нека деца из Атонијаде. Седите и ви мало овде, рекох им. И они седоше. После је архитекта рекао младићима који су дошли са њим: Јесте ли запазили нешто? Они се збунише. Погледајте своја лица, и погледајте лица ове деце. Видите ли како њихове очи сијају, а како су наше попут очију покварене рибе.

И заиста, када сам обратио пажњу, видео сам да је баш тако: очи покварене рибе, Мутне, промењене… А очи оне деце су сијале! Јер деца из Атонијаде раде метаније, учествују на богослужењима. Човек се познаје по очима. Зато је Христос и рекао: Светиљка телу је око. Ако, дакле, око твоје буде здраво, и све тело твоје биће светло; ако ли око твоје буде кварно, и тело ће твоје бити тамно (Лк. 11, 34).

Из књиге поука Старца Пајсија ”С болом и љубављу савременом човеку”

mitropolija-zagrebacka.org

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!