Ово је Мој Љубљени Син

Август 19, 2023 - 14:57
 0  68
Ово је Мој Љубљени Син

Господ се узнесе на високу гору, и поведе са собом само три ученика: љубљеног Јована, Петра и Јакова.

И поче да се моли, и они заспаше, и кад отворише очи, заслепи их светлост - Господ је засијао на све стране и разговарао са два тајанствена мужа...

Његово лице и цело тело су сијали толико јако да је и Његова одећа постала беља од снега. И као гром прође глас: „Ево Сина мога љубљеног, слушај Га! " »

И овај гром, и светлост сјајна, и облак што покри врх горе, сви су толико ударили апостоле да падоше на колена и страхом покрили лица, и кад се подигну, врх горе је био празан, и Господ је стајао тамо. Додирнуо их је да их смири и рекао: "Устаните, не бојте се, идемо одавде. "

Е баш тако, на минут, видеше Његову Славу, Његово Божанство, и дато им је да знају каква нас светлост Преображења чека на свршетку векова. И зато је овај празник, празник Преображења, Црква устројила до последњих дана времена.

У ово време осећамо да је јесен близу. Многи тужно гледају и кажу: "Овде лишће пада, овде дрвеће жути - крај лета! " "Зар човек није такав? Када дође старост, када се појаве седе косе, када више нема снаге у срцу и ногама, мислимо: "Ево краја нашег живота. " Али, јесен је време плодова, јесен је време закључака.

Човек у јесени свог живота може да се попне на планину молитве, ближе Богу, где нам је "добро"бити. Понекад имамо више слободних минута и сати у ово време, можемо више обилазити Божји храм, више читати Писмо, благословено је ово време.

Веома је страшно када особа у јесен живота постане глупава, љута и ограничена, када је више ништа не интересује. Тада му се душа гаси, а он умре док је тело још живо. Али они који верују, моле се, они који воле људе никада неће остарити, увек ће осећати присуство Божанске милости. И ако нас наше снаге напусте, постоји Један који ће нам их опет умножити.

Овако ћемо до поседњег дана. И када дође тренутак краја нашег живота на земљи, и одемо у вечност, где нас Господ чека, биће дивно, као што ни Петар није мислио, говорећи: "Господе, добро нам је што смо овде. “Амин.

 

Протојереј Александар Мењ

свято_елисаветинский монастырь

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!