Псалам који даје посебну благодат

Март 4, 2023 - 17:26
 0  331
Псалам који даје посебну благодат

У свакој животној ситуацији имамо амбуланту, сигурно средство утехе, окрепљења, подучавања. Ово је књига псалама. Према св. Василија Великог, „све је у књизи псалама, као у великој, свеобухватној ризници“.

Не знамо увек аутора псалма, али то само чини свештено дело дубљим, вишим од одређене личности, одводи нас ван граница људског ума, тако да је сва наша пажња усмерена не на личност, већ на Дух који је покретао и усмеравао аутора.

33. псалам припада цару Давиду, али то није изричито наведено у тексту. Псалам је песма хвале, пестма jедне душе која је спознала свој однос са Богом, и која се радује и велича Његову силу.

Добро је разбуктати се духом читајући овај псалм, снажном вером у Његову благодатну помоћ и великодушну милост. Псалам помаже да се из сваке тешке ситуације изађе са пуном надом у Бога.

«Веселите се праведници пред Господом; праведнима доликује славити»

Како је велика жеља да Те славим, Господе! Али пошто због своје слабости не могу то достојно учинити, позивам све оне који Те љубе да славе са мном, гласно и радосно:

«Пјевајте му пјесму нову, сложно ударајте подвикујући…»

Господе, Ти си велики и милостив, Ти си светлост свету и светлост срца мога. Где Тебе нема, за мене нема светлости. Тражио сам истину у људским речима, покушавао сам да нађем мудрост у мислима највећих умова. Али све се без Тебе показало јаловим и бесмисленим, све се срушило пред нашим очима. Само је реч Твоја истина, само у Теби је сва мудрост света:

«Јер је права ријеч Господња, и свако дјело његово истинито»

Све је прах пред силом и славом Твојом, Господе! Ти си Творац свега видљивог и невидљивог, временског и вечног. Ти си Инспиратор свега живог и лепог:

«Ријечју Господњом небеса се створише, и духом уста његовијех сва војска њихова»

Научи ме, Боже, да погађам Твоје тајне жеље, Твоје мисли. Моја душа жуди да Те угоди. Твоја реч је непроменљива. Ти си моја снага и постојаност:

«Намјера је Господња тврда довијека, мисли срца његова од кољена на кољено»

Највећа радост и блаженство је знати да постојиш и у свему се уздати у Тебе:

«Благо народу којему је Бог Господ, племену које је он изабрао себи за наслијеђе»

Ти једини видиш моје срце, само ти чујеш моју песму Теби, једини знаш за мој бол и радост, Ти знаш за сва моја дела и мисли.Моје срце је колевка твоја:

«Он је створио сва срца њихова, он и зна сва дјела њихова»

Видим немоћ било које власти, оне су безначајне пред Тобом. Њихово оружје није ништа испред Твоје моћи. Тебе и Твој народ нико не може победити:

«Неће помоћи цару велика сила, неће заштитити јакога велика снага;Није у коњу уздање да ће помоћи; ако му је и велика снага, неће избавити»

Али знам како Ти штитиш у времену опасности, како спасаваш у глади и потреби, како тешиш у олуји. Jеси велика сила. Jeси несаломива тврђава. Jеси најпоузданија заштита. Само у Теби је спасење:

«Гле, око је Господње на онима који га се боје, и на онима који чекају милост његову, Он ће душу њихову избавити од смрти, и прехранити их у гладне године. Душа се наша узда у Господа; он је помоћ наша и штит наш».

Молю Тебя, Господи, не оставляй меня! Наполни жизнь мою милостями Твоими, без которых мне не жить. Ты – центр моей жизни, родник души, свет неизменный. Нет радости вне Тебя, нет вдохновения вне Тебя, нет красоты и жизни:

«Да буде милост твоја, Господе, на нама, као што се уздамо у тебе»

митр. Антоније (Паканич)

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!