’’…И познаћете истину и истина ће вас ослободити.’’ (Јн. 8,32)

Септембар 23, 2023 - 21:44
 0  50
’’…И познаћете истину и истина ће вас ослободити.’’ (Јн. 8,32)

Ми људи, православни Хришћани, научили смо, знамо и верујемо, својим животом у Цркви, као судеоници и причасници Царства Божијег овде и сада, да је мера свих ствари, свега што постоји и живота по себи – Богочовек Христос. Тако Он, Оваплоћени Бог и Син Божији који је постао човек, јесте и биће за нас Сушта Истина. Ово познање јесте чин употребе и израза наше слободе бића, дароване нам од Бога јер смо иконе његове и као такви ослобођени смо сваке датости, греха, лажи и смрти. Христос, наша Истина, ослободио нас је свих окова просторног и временског и уздигао нас Својом Црквом, на висине Свога Царства у места и ’’станове’’ припрељене за човека од постања света. Нови Адам је потомство Старог Адама спасио истином Своје Крсне смрти и Свог Тридневног Васксења, тако је аршин нашег постојања постала вечност, за све и свакога.

У сваком времену, од ранохришћанске крви и прогона, па до данас, Цркви и свима у њој је мера истине Христос. Сваки човек и сваки догађај, све невоље и катаклизме, све стихије и олује, доживљене и проживљене су у светлости Христове истине, доброте и љубави. И виделе су очи наше, пуне дивљења, да је све пролазно и пролази и да ће се све завршити Даном Незалазне Светлости – Христовог Другог доласка. И такви нејаки, као трске на ветру, разумемо и живимо Павлове речи, да смо тада најјачи и најсилнији јер је наша снага Дух Свети. Тада осећамо величанственост и силину наше слободе, да устину будемо ’’со земљи и светлост свету,’’ никада не заборављајући свог ближњега и даровани нам свет у коме живимо, јер све је Христово и ништа није ван Њега.

Истина нам је живот, она нам је и суд. Суд Божије љубави биће суд нашег одговора да прихватимо и као слободни људи живимо истином. Лаж, живот ван истине и наметање лажи јесу већ изгубљена битка противника Христовог, онога који је привремени кнез створеног света, мртвог и непокајаног. Лаж сваке врсте јесте укидање људске слободе, стављање окова човеку и ограничавање да буде оно што јесте и што треба да буде – син Божији по благодати. Али нам слободу да будемо синови Божији не може узети нико осим нас самих предајући се ’’цару лажи.’’ Нека наша истина увек буде и наша слобода у Царству Христовом – Земље Живих, у сваком тренутку нашег живота, јер све ће проћи, само је Бог вечан и народ Његов.

Протонамесник Александар Вучај

crkvauobrenovcu.rs

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!