Архимандрит Методије, игуман Хиландара: Свети Сава као светогорски монах

Август 8, 2020 - 16:05
 0  266
Када је негде око 1192. године млади српски племић Растко напустио двор свога оца жупана Стефана Немање и отишао на Свету Гору да се замонаши, био је то један од најзначајнијих догађаја у историји српскога народа. У Светој Гори Растко се замонашује у манастиру Русику и добија име Сава. Из Свете Горе монах Сава позива свога оца Немању да му се придружи у монашком животу, што је родитељ и учинио, препустивши престо сину Стефану.

 
Заједно су подизали манастир Хиландар, први српски универзитет и духовни центар на Атосу. У Хиландару је као монах Стефан Немања, добивши име Симеон, преминуо 1200. године. У то време у Србији су епископи били Грци, јер Српска црква као аутокефална још није постојала. Свети Сава је схватио да је народу потребна јака и самостална Српска црква, па је у току десет година боравка као игуман у Студеници радио и припремао то велико дело. Године 1219. одлази у Никеју, васељенском патријарху, да му изложи опасности које прете Србији. У својој мисији је успео и добио аутокефалност, самосталност Српске цркве, а сам је те године хиротонисан за првог српског архиепископа.
 
У овонедељном Храму о Светом Сави као светогорском монаху Сави и ствралачким силама које су кнежевића Растка преобразиле у Светога Саву беседи високопреподобни архимандрит Методије, игуман манастира Хиландара.
 
Аутор и водитељ: Душанка Зековић
 
 
Извор: РТС

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!