Митрополит Амфилохије отворио седми ”Трг од ћирилице”

Август 16, 2020 - 10:43
 0  280
Након Свете архијерејске литургије на Топлој, у Његошевој школи, наступом Хора ”Свети Сава” и обраћањем предсједника Општина Херцег Нови, Стевана Катића.Он је изразио радост због прославе данашњег празника, славе града, такође је изразио захвалност Митрополиту Амфилохију који је својим присуством увеличао ову прославу и што је увијек уз свој народ Херцег Новог.
 
”Овај празник представља симбол јаке везе житеља херцег Новог и Српске Православне Цркве која траје покољењима”, рекао је господин Катић. Он је изразио задовољство због отварања манифестације ”Трг од ћирилице”, која својим програмом чува вриједности које су наши преци бранили: ”Језик и ћирилично писмо, слободу исповиједања православне вјере и право на подизање и чување православних храмова.” Истакао је да ”Трг од ћирилице” нарочито значајан кад се као народ боримо за очување светиња и укидање срамног закона. Нагласио је да ће са овогодишњег ”Трга од ћирилице” јасно одјекивати порука  која ће још једном бити послата: ”Не дамо светиње!”
 
”Сви заједно остаћемо досљедни нашој историји и традицији, одбранићемо људска права како нам то налажу част и достојанство”, нагласио је господин Катић и још једном честитао Херцег Новом славу оснивача града, а грађанима честитао и захвалио на подржци, са надом да се увијек окупљају у здрављу, слози, и весељу.
 
Прво предавање у оквиру овогодишње манифестације ”Трг од ћирилице” је одржао Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, на тему ”Свети Петар Цетињски”.
 
Митрополит је пожелио свима добродошлицу на седми ”Трг од ћирилице”, осврнувши се прије свега на Законоправилу Светог Саве из кога извиру сви закони нашег народа.
 
”Сјећамо се стодеведесетогодишњице Светог Петра Цетињскога, седамдесетогодишњице упокојења великог Патријарха исповједника Гаврила Дожића”, рекао је Владика и најавио штампање мемоара Патријарха Гаврила Дожиће, који ће бити промовисани у Морачи у оквиру ”Трга од ћирилице”. Напоменуо је и годишњицу упокојења Митрополита Митрофана Бана, те стогодишњицу обнове пећке Патријаршије 1920, а која је потврђена и призната Томосом 1922. у цијелом свијету. Митрополит је нагласио да је овај јубилеј нарочито битан за Црну Гору гдје се појавила струја незнавених људи који хоће да стварају неку своју цркву, као да Црква на овим просторима не постоји већ 800 година.
 
”Дакле обиљежавамо и тај веома значајан датум осамстогодишњице постојања овакве Митрополије, која је све вријеме била у јединству са Српском Православном Црквом, са Пећком Патријаршијом, са малим прекидима када је укинута Пећка Патријаршија 1766. године, онда је једина епархија Пећке Патријаршије која је остала неукинута, јесте управо Митрополија црногорска, која је сачувала аутокефалност Пећке Патријаршије, да би она 1918. била прва која је позвала на васпостављење те јединствене Пећке Патријаршије, а предсједник тог Сабора је управо и био Митрополит црногорско-приморски Митрофан Бан”, рекао је Владика Амфилохије.
 
Митрополит је рекао да је једна од најбитнијих личности за Херцег Нови и за цијелу Црну Гору, и за нашу Цркву уопште, који је највећи Епископ светосавске Цркве после Светог Саве, свакако Свети Петар Цетињски. Митрополит Амфилохије се осврнуо на његова дјела, а нарочито посланице и писма која су веома значајна. Посебно је истакао писма Карађорђу које је писао баш у Херцег Новом, у којима благосиља Карађорђа и ослобођење Србије. Такође је нагласио да је свети Петар преко Цркве стварао самосталну Црну Гору.
 
”Рекао бих да ови сада који стварају ову нову Црну Гору, која није више ни Црна Гора него Монтенегро, и они знају да нема Црне Горе без Цркве, па пошто немају снаге нити разума нити савјести да се врате, као што су се многи вратили, они мисле да створе своју цркву. Безумље каквога нема у Европи, да секуларна и атеистичка власт ствара своју цркву”, рекао је Митрополит и додао да они не знају ни шта је Црква ни какон се ствара, да Црква треба прво да буде Божија, да живи и да призива на живљење по вјери коју је Свети Сава описао у својој бесједи.
 
”То је Црква која овдје постоји и није престала да постоји, иако они тврде да је престала да постоји 1918. кад је Црна Гора престала да буде независна држава, међутим, Црна Гора јесте престала да буде независна уградивши себе у нову међународно признату државу Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца”, рекао је и нагласио да она није нестала, а нарочито Црква, која је по свом устројству и свему остала каква је била, а све њено монаштво, свештенство, вјерни народ и Краљ Никола, били су срећни због обнављања Пећке Патријаршије. Подсјетио је да је Краљ Никола имао само једну замјерку, а то је зашто седиште није у Пећи, већ у Сремским Карловцима.
 
Митрополит је такође рекао свако ко зна шта је Црква, зна да је Црква независна од зла, од мржње, од неправде, а по својој природи свака Епископија има свога Епископа, своју главу. Нагласио је такође важност окупљања управо у Његошевој школи, гдје је Владика Раде учио ћирилицу, стицао своја прва знања, а пред смрт написао да се надање наше закопало у Косово у једну гробницу. ”Надање, а не безнађе. Косовска гробница је наставак живоносног гроба Христовога, као што је гроб Цара Лазара наставак гроба Архиђакона Стефана кога данас прослављамо”, рекао је и додао да је косовски завјет наставак Новог завјета, те да на томе требамо да градимо будућност, а то је Владика Раде овдје научио. ”Читава историја је историја страдања и историја васкрсења, што нам свједочи и ова школа, која је била угашена, а сада из ове школе одјекује ово наше сабрање у читавом свијету”, рекао је и напоменуо да ће тако и Његошева црква на Ловћену васкрснути.
 
”Рушећи цркву на Ловћену, скрнавећи Његошев гроб и његово завјештање, Црна Гора је, обурдавајући ловћенску цркву, и сама обурдана”, наглсио је и напоменуо да широм свијета ничу цркве по узору на ловћенску, а и најавио подизање такве цркве Патријарху Гаврилу Дожићу.
 
”Саградићемо цркву Патријарху Гаврилу, нема сумње, као што ћемо ако Бог да обновити манастир Светих Архангела. сада је на овој власти да их Бог уразуми и да дозволе обнову коју ми тражимо 20 година”, нагласио је и рекао да је улога цркве да гради и обнавља и светиње и људе, њихове душе.
 
Митрополит се осврнуо на оптужбе да он не поштује власт, рекавши да то није тачно, да Црква поштује власт, али да не поштује одлуку сваког властодршца, а да се властодршци, појединци не могу поистовећивати са влашћу и државом: ”Не могу властодршци себе поистовјећивати са државом Црном Гором, ато је оно што се сад догађа.”
 
Нагласио је да они нису држава, као што ни он није Црква: ”Црква је овај народ, свештенство, а држава је Свети Петар Цетињски, Свети Петар Ловћенски Тајновидац, Краљ Никола, и овај народ.” Такође је подсјетио да ничија није до зоре горјела, па неће ни ових који су сада на власти и изразио наду да ће и они скоро проћи или да ће их Господ уразумити. ”Дај Боже да је вјечна Црна гора која се темељи на вјечним начелима”, нагласио је.
 
Осврнуо се на безакони закон и рекао: ”Дај Боже да њих на власти Господ уразуми и да промјене памет и да тај безбожни и безакони закон који су наметнули Црној Гори, или да промјене или нека њих као безаконике Црна Гора склони.”
 
”Ова Његошева школа поново почиње да ради, ево ове године из ње и преко ње отварамо овај седми Трг од ћирилице”, рекао је Владика, подсјетивши још једном на значајне личности и јубилеје који се обиљежавају.
 
Митрополит је изразио наду да ће овогодишња манифестација уродити богатим плодовима, као дјела великана који се на њој обиљежавају.
 
Вечерас у башти Музеја у 21 час, биће одржано поетско вече Чекај ме, ја ћу сигурно доћи у којем ће учествовати Винка Перишић Шаренац, Вишња Косовић, Милун Ђурђевац, Бранка Денда, Ксенија Матовић, Снежана Вукићевић Чворо, Урош Вулиновић и Оливера Доклестић.
 
 

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!