„Свете српске жене“ - руско издање о познатим светитељкама

„Свете српске жене“ - руско издање о познатим светитељкама

У издању Псковопечерског манастира Успења Пресвете Богородице „Вољни страник“ објављена је књига која говори о светим женама Српске Цркве, чији се спомен поштује и у руској црквеној традицији „Свете српске жене“ – зборник у којем су приказана најпотпунија житија дивних подвижница, у чијим подвизима се огледају искрена вера, побожност, љубав, пример молитве и бриге о ближњима. Управо оне су васпитавале будуће подвижнике, христољубиве владаре и подвижнике за веру.

Ова књига представаља дуго очекивани поклон хришћанкама које носе имена у част српских светих жена, као и свима онима који се занимају за српску историју и културу. Аутор зборника је стручњак за историју Српске Цркве јеромонах Игњатије (Шестаков).

У књизи се наводи краћи речник манастира и храмова који се помињу у житијима светих жена. А многобројне фотографије ће помоћи у томе да се већ сад започне ходочашће ради обиласка српских светиња.

У књизи су прикупљени животописи оних светих подвижница које су прослављене на нивоу целе Цркве. Већина њих постоји и у руском црквеном календару.

Као илустрације употребљене су фотографије из личног архива аутора, као и икона чији је аутор иконописац Јелена Хинић.

pravoslavie.ru