Високо одликовање Епископу моравичком Антонију

Јул 13, 2020 - 15:35
 0  138
Високо одликовање Епископу моравичком Антонију
Епископу моравичком Антонију уручено највише одликовање Одељења спољних црквених послова Руске Православне Цркве - медаља Светог Марка Ефеског I степена.У недељу, 12. јула 2020. године, на празник Светих апостола Петра и Павла - крсну славу Подворја Српске Православне Цркве у Москви, Његово Високопреосвештенство Митрополит волоколамски г. Иларион, председник Одељења спољних црквених послова Руске Православне Цркве, уручио је Његовом Преосвештенству Епископу моравичком г. Антонију, старешини Подворја Српске Православне Цркве у Москви, највише одликовање тог Одељења - медаљу Светог Марка Ефеског I степена.
 
Свечаност уручења награде је обављена приликом обележавања Петровдана, крсне славе храма Светих апостола Петра и Павла - Подворја Српске Православне Цркве у Москви.
 
У наставку доносимо превод обраћања Високопреосвећеног Митрополита волоколамског г. Илариона Његовом Преосвештенству г. Антонију, Епископу моравичком:
 
-Ваше Преосвештенство, драги Владико! Срдачно Вам честитам Ваш јубилеј. Значајан део животног пута Вашег Преосвештенства повезан је са Руском Православном Црквом, која је у Вашој личности пронашла достојног посланика Цркве Светог Саве. Током свих ових година Ви сте, живећи с нама, били и остали добар и искрен пријатељ, омиљен срцима многих верника наше Цркве.
 
Из зидина древне обитељи Преподобног Сергија Радоњешког понели сте дубоку и искрену љубав према богослужбеној традицији Руске Цркве, руском језику и култури. Сва знања која сте стекли током студија у Московској духовној академији, помогла су Вам у испуњавању одговорног послушања на челу обновљеног Подворја Српске Православне Цркве у Москви. Ви сте успели да обновите све оне славне традиционалне руско-српске односе који су утемељени још у време пре избијања Револуције. Очинска духовна брига о српској дијаспори на канонској територији Московске Патријаршије, као и неуморни напори Вашег Преосвештенства усмерени на свестрано развијање односа између Руске и Српске Православне Цркве, исписали су нове странице у заједничкој историју наша два православна народа.
 
Љубав према црквеном благољепију и „ревност за дом Господњи" (Пс 68, 10) надахнули су Вас на пожртвоване напоре око благоукрашавања храма Светих апостола Петра и Павла, док су велики пастирски квалитети итекако помогли да у њему окупите велику духовну заједницу.
 
Благодарећи Вашем преводилачком и ауторском раду, имали смо ту срећу да се упознамо са духовним вредностима православног српског народа. С друге стране, руско богословље и светиње наше Цркве постале су ближе српском народу, који - упознајући се са руском духовном културом - може јасније осетити речи Преподобног аве Јустина, који каже: „Огроман је, чудесан и бесконачан рај руске душе, јер је огромна, чудесна и бесконачна светост славних светитеља руских земаља" (Преподобни Јустин Ћелијски, О рају руске душе). Учинили сте много и када је у питању очување, али и унапређење древне традиције образовања српских студената у руским духовним школама, за коју се вежу и имена Преподобних Симеона Дајбабског и Севастијана Џексонског, Светог Николаја Охридског и Жичког и Светог Мардарија Ускоковића, али и многих других Срба светитеља који су се образовали на тлу Русије.
 
Ваше Преосвештенство, на дан Ваше 50-годишњице желим Вам добро здравље и свесрдну помоћ Божју у Вашем подвижничком, архипастирском и црквено-дипломатском служењу. У знак уважавања свих Ваших постигнутих успеха, сматрам да сте достојни да Вам уручим ову високу награду Оделења спољних црквених послова Московске Патријаршије - медаљу Светог Марка Ефеског Првог степена. На многаја и благаја љет,а драги Владико!
 
Са љубављу у Господу,
 
Председник Оделења спољних црквених послова Московске Патријаршије, Митрополит волоколамски Иларион
 
 

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!