Интервју - новинарски доживљај 31. октобра

Септембар 2, 2022 - 13:24
Октобар 30, 2023 - 17:12
 0  572
Интервју - новинарски доживљај 31. октобра
-О, стигли сте. Изволте, хајте слободно. Помаже Бог!

-Хвала, и Вама такође.

-Јесте ли можда з...

-Ми бисмо одмах почели, јер знате, пуно нас посла чека на терену па да све стигнемо.

-У реду. Хајмо онда у храм.

-Питаћу Вас нешто уопштено о вери, о свим тим догађајима које црква организује и пружа. Заправо, један спонтан разговор на тему религије.

-Ако, слободно питајте шта год пожелите.

-У реду, Бранко, јеси ли спреман? Може? Студио, идемо!

-Добро јутро свима вама који нас гледате, а посебно желим поздравити све вернике, јер ја сам данас у једном посебном објекту, и верујем да по екстеријеру можете већ наслутити о чему је реч. Налазимо се у цркви, а мој данашњи саговорник је свештеник Илија. Илија Дедић, старешина храма Светог апостола Луке. Бог Вам помогао оче, и хвала што сте пристали да будете гост наше емисије.

-Бог помогао, и нека је Божји благослов на свима вама.

-Реците ми оче, прво то "оче", јел у реду да Вас тако зовем?

-Да, потпуно је у реду. То је један опште прихваћен назив за свештеника, који и јесте један својеврсни отац. Отац духовни, и свако од нас га има.

-Е, добро, значи нешто смо већ и научили. Кажите ми, ево за почетак, какве све ритуале Црква нуди и шта је оно најважније да би човек био духовно заштићен? Која сеанса или како се већ зове, се најчешће препоручују?

-Видите, Црква се не бави ритуалима а ни сеансама, да то одмах разјаснимо. Таквим и сличним да их назовем вештичарењима се баве лажни исцелитељи, самопрозвани видовњаци, гатаре, јогини и остали који желе да вас искористе и обману. Њихов циљ је искључиво материјалне природе, а при том итекако штете души човека, а те последице су погубне. Дакле Црква је барка спасења, у Њој је све богоносно и спасоносно. Црква има Свете Тајне које с...

-Свете Тајне? Занимљиво. Е сад, не знам колико је то тајно, да ме не схватите погрешно, да не задирем превише у интиму ако је грех, да ли се сме знати-у вези чега су те тајне? О чему се ради, макар онако, изокола да нам кажете.

-Свете Тајне су свештене радње, које може вршити искључиво свештеник канонски признате православне цркве. Дакле осим њих, нико други. Светих тајни има неколико, тачније седам. То су: Крштење, миропомазање, јелеосвећење, исповест, причешће, брак, свештенство.

-Брак?! Брак је исто Света Тајна?

-Да, свакако.

-Хм...чудно. Никада не бих рекла. Па то је увек баш онако што се каже јавно, нарочито јер је праћено и трубачима, весељем...

-Не, нисте ме разумели. Нису ово тајне које су од људи скривене, напротив. Ово су спасоносне тајне на које смо сви позвани. А наше је да ли ћемо се одазвати. Неке су важније, одосно претходе осталима. И ту постоји поредак. Најважнија је свакако Света Тајна Крштења, а дефинисано под термином "Тајна" јер ипак није за свакога у сваком трену. Сви смо позвани али да би им приступили морамо проћи један одређени начин припреме, да би нас свештеник у њих увео. И тек тада, по благослову приступамо и постајемо заједничари вечности.

-У реду, реците ми онда, конкретно церемонија крштења. Када је најбоље то извести?

-Светој тајни, а не церемонији, је најбоље приступити чим пре, како би се човек могао сјединити са својим Творцем кроз Свето причешће. Дакле, док су деца још мала, односно бебе, како би расли у духу и духом Цркве, користећи све оне благодати које нам Господ кроз њу даје.

-А то кад кажете Господ, мислите на Господ Бог или?

-Да, Господ Бог наш Исус Христос. Један од Тројице (Отац, Син и Свети Дух). Једини Бог, других нема. Сви други су идоли и лажни богови.

-Е, Он је мој заштитник!

-Драго ми је да то чујем. Он је заштитник свих нас, јер нас је створио, и како рече блаженоуснули владика Атанасије: "Господ је наш Творац, Сведржитељ и Свеодржитељ" - дакле како и сами рекосте наш заштитник.

-Да али мени је баш посебно заштитник, тако сам читала у једном тесту у новинама, кад је било да се одреди који светац ти је заштитник.

-Он није светац, Он је Тај који људе и анђеле чини светима (свецима). Живећи по Његовој заповести, Господ их препознаје као своје и прославља их у вечности, као вечно живе примере и помоћнике свима нама који смо још увек у времену и простору.

-Е, то нисам знала. Хвала вам и на овом појашњењу. Нека Вас Бог чува, врло сте љубазни и добронамерни.

-Хвала Вама на лепим речима, и нека је Богу хвала за све. Амин, Боже дај.

-Е, то ми је врло занимљиво. Кад већ поменусте "Амин". То је један хришћански поздрав, и видим да је врло популаран. На друштвеним мрежама, рецимо испод слике неког болесног детета, или мајке која нема за храну својој деци, или ако негде избије пожар, углавном нека незгода или мука - најбоље је написати "Амин". Колико та формула брзо и ефикасно делује? И колико често је треба писати у току једног дана, пошто сам видела да су мишљења подељена. Сад мало дужим, али да појасним. Рецимо, моја тетка каже да се у току једног дана највише сме написати деведесет пута "Амин" на фејсбуку јер толико отприлике трају она два велика поста. А опет, моја сестра, прати неке Фејсбук странице, има једна како се зове...неки, неки...Живко Утешитељ - тако нешто, и ту је прочитала да је то бесмислено писати, и што је најчудније-то тамо изјављује један вероучитељ. Ко је ту сад у праву? Да ли тај усклик треба писати по Фејсбук страницама или не? И ако треба, колико пута је најбоље да би били заштићени и да нам у животу све иде на боље? Мислим, тема јесте опипљива и дубока, али верујем да постоји протокол и једна врста статута за то.

-Ух, доста сте ту тога сад поменули а и дошли у стање збрке, но хајмо редом. Реч "Амин" је хебрејског порекла и у неком нашем преводу би значила "нека тако буде". Једна врста потврде. У молитви на богослужењима је користимо, када од Господа иштемо спасење, добро здравље, благорастворење ваздуха, мир и све оно што нам само Он може дати. У тим молитвеним прозбама или да кажемо вапајима, ми уједно и потврђујемо речју "Амин" да то што тражимо, Господ и да. На тај начин Му исказујемо наше молбе али и потврђујући сведочимо вером да нам Он то може и даривати, јер је Он Дародавац ама баш сваког добра. Мимо Њега добра нема. Што се тиче писања по фесјбуку, ту постоји један слободно могу рећи феномен, јер се та реч користи где уопште нема смисла. И нажалост, највећи број оних који је пишу не живе литургијски нити знају њен значај па је зато тако и бесмислено "бацају" са странице на страницу. Тим се ништа неће решити, а ни било коме помоћи. То није нека чаробна реч, а православље није магија. Оно је жива вера у вечноживог Бога. Страница коју поменусте је итекако одлична, зове се "Животије Утешановић" а њен уредник је мој брат свештенослужитељ, отац Иван Цветковић, кога овим путем поздрављам. Препоручио бих Вашим гледаоцима да мало чешће посећују ту страницу и њеихов блог "Живе Речи". Тамо ћете наћи лепе и корисне текстове, а нарочито, ко је у могућности, да се укључи у молитву када се чита акатист Светој Ксенији Петроградској. Без молитве нам нема ни напретка а ни спасења. Јер, молитва је разговор душе с Богом. Сад сам мало опширно описао, али да резимирамо, немојте писати "Амин" по страницама, јер то не служи баш ничему. Ако хоћете неком помоћи, помолите се за њега, упалите свећу или дајте милостињу гладнима за његово исцељење.

-Хвала Вам оче. Ево чули смо нешто о Светим Тајнама, и о томе које наш Бог, а и о писању речи "Амин". Биће ово итекако на корист свима који нас гледају, а ја бих Вас замолила да нам кажете нешто о оном због чега смо ми заправо данас дошли, а то је: Сла-сла-славааа ове цркве у којој се налазимо! ???? Дакле шта се то спрема, и какав нас програм очекује у данима када Српска Православна Црква и њени верници прослављају овај празник?

-Јесте, то је за све нас један посебно радостан дан, тада литургијски прослављамо свог патрона Светог Луку, апостола Господњег. Само, одмах да дефинишемо, довољно је рећи Српска Православна Црква, без оног дела "њени верници" јер Црква нема своје "фанове", неке спољне сараднике. Сви ми заједно смо Српска Православна Црква. Патријарх, епископи, свештеници, ђакони, катихете, црквени службеници и мирјани. Ми смо сви удови једног истог тела - Цркве. То би било исто што и рећи "породица Ђукић и њени чланови". Што се тиче пак програма, он почиње већ сутра, и то како би друго но песмом у славу Божију. По завршетку вечерњег богослужења, у нашем храму наступиће група "Нектарија" из Ваљева, где ћемо имати прилику да крепимо душу прелепим духовним стиховима и мелодијама овог музичког састава, док ће централни догађај бити прексутра у 9 часова. Свакако у питању је Света литургија, и овим путем позивам све да дођу и узму учешћа у овој прослави како би добили благослов Божији и његовог апостола, Светог Луке.

-Хвала Вам још једном на овим заиста мудрим порукама. Желимо Вам да све прође баш онако како сте замислили. Држимо вам фиге! Довиђења и Бог вам помогао!

-Бог и вама помогао, свако добро свима вама.

-Поштовани гледаоци, био је ово још један наставак емисије "На лицу места". Посетили смо православну цркву и чули нешто о предстојећем празнику и неким питањима православне вере. Моје име је Бојана Пенезић, останите са нама и даље јер за сат времена следи ново укључење, али са неког потпуно другачијег места. Посетићемо удружење "Црвена ружа" чији ће нас чланови упознати са обичајима и украшавањем дома за празник "Ноћ вештица" који се слави у исти дан када и Свети Лука. Дакле, дупла радост, и данас покривамо све, увек вам доносимо екс-клу-зи-ву! Будите са нама, да чујемо шта ће нам тамо рећи, а ви - припремите своје бундевице, свеће, пластичне паукове или шта већ имате као декорацију која краси овај празник, јер вас очекује један мали али прави курс, бушења БУН-ДЕ-ВЕЕЕ! Видимо сее!!! ???? Студио.

????✏️Горан Маринић
Извор: Блог Вармеј https://varmej.blogspot.com/ 

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!