"O сујети и контрадикторности"

Март 1, 2024 - 14:25
Март 1, 2024 - 14:33
 0  77
"O сујети и контрадикторности"
Сујета као плод болесне умишљености о самом себи плод је гордости свих оних који мисле да су због свога знања, положаја или тобожње духовности нешто битно и важно. Самим тиме они притом заборављају или напросто игноришу дарове Богом им дане а самим тиме и смирење.
Сујетни људи по неписаном правилу су најчешће контрадикторне личности који једно мисле, друго причају а притом вешто правећи сплетке другима иза леђа настоје да дођу до свога болесног циља да буду центар дивљења свих људи.
Сујета и контрадикторност на неки тајанствени начин везане су врпцом сплеткарења.
Контрадикторност је у њима повезана и са лажном љубазношћу која се смеши у јавности док у тајности забада нож у леђа чак и властитом оцу или брату само да би био изнад свих прослављен као незаменљив и једини спасиоц коме равна нема.
Сујетни људи су духовно болесне личности који се најчешће налазе на високим државним или црквеним положајима мада их има у свим друштвеним круговима. Главна карактеристика њихових личности је недостатак смирења , у својој болесној умишљености мисле да све знају и да они за све треба да се питају.
Код сујетних људи морал је наизглед на високом пиједесталу док у тајности свога бића сасвим су супротно од онога што се јавно приказују . И баш су такви јер смирења немају јер сујетом све што је морално у њима уништавају.
Драга браћо и сестре, више мање свако од нас је сујетан а самим тиме и контрадикторан . Стога треба свако од нас да смирењем , тј. смиреним мислима да побеђује у себи са Божијом помоћи сујету и њену мајку гордост а тиме и контрадикторност. А не треба притом никада заборавити ни речи Светих Апостола Јакова и Петра да :"Бог се противи гордима, а смиренима даје благодат“ (Јак. 4:6; 1 Пет. 5:5).
Архимандрит Евсевије Меанџија

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!