Није довољно само да будемо поштоваоци стараца

Фебруар 27, 2022 - 17:32
Фебруар 27, 2022 - 17:35
 0  39
Није довољно само да будемо поштоваоци стараца

Многи људи траже савременог Старца да му препусте да он одлучује о њиховим проблемима. Они желе да упознају новог старца Пајсија који ће имати безграничну љубав, небеску мудрост, свет живот и молитву коју Бог чује и која чини чуда. Овакви људи се јављају телефоном свештеницима и жале се што нису имали прилику да упознају Старца Пајсија док је био жив. 
Одговор је да ће Бог послати поново таквог Старца који ће нам помагати. Очигледно ово ствара наду, али наша браћа и сестре желе да реше своје проблеме сада, а не у будућности. То се може видети у њиховим сузама, боји гласа и болу.
Много пута људи се ослањају на друге да се моле за њих, а заборављају да својим молитвама које долазе из чистог срца могу да добију оно што траже. Kомуникација са Богом не би требала да буде кроз трећу особу. Сви треба да се моле, да се боре духовно, да испуњавају заповести Божје, и да траже помоћ од оних који могу да им помогну. Сви треба да буду активни и траже пут Божји, а не да буду лењи.
Приметио сам да многи читају књиге савремених стараца, али се више задржавају на чудима, а не на поукама. Ово мора де се исправи. Број чуда нема практичну вредност. Шта је једно, шта је сто чуда? Она су иста. Не смемо заборавити да Христос чини чуда кроз врлинског човека. Ако Христос види да чудо неће бити од духовне помоћи, онда неће ни учинити чудо.
Наша пажња треба да буде усмерена на поуке стараца. Треба њима да посветимо пажњу и да их примењујемо без мењања њиховог смисла, јер су старци своје поуке прво применили на себи. Њихове поуке су искуствене. Због тога оне духовно мењају оне који их правилно примењују, јер примају духовно семе у своје душе и напредују у животу у Христу. Ускоро ће мо схватити да пут Стараца мора да постане и наш пут и њихово искуство мора да постане наше сопствено искуство.
Није довољно да будемо само поштоваоци Стараца, а да идемо другим путем. Треба да их понизно пратимо. Нека они буду светли примери у нашем духовном животу.

Протојереј Дионисије Татсис

johnsanidopoulos.com

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!

Уколико желите да подржите мисионарски рад Живих Речи, то можете учинити на линку ОВДЕ
Хвала Вам!